Zdravstveni podaci javno dostupni, a građane se nije ništa pitalo

E-zdravstvo, koje bi uskoro trebalo zaživjeti u Hrvatskoj, već se mjesecima oglašava. Za otprilike mjesec dana, piše Novi list, zdravstveni podaci građana bit će dostupni znatno širom internetskom mrežnom no dosad, što po stručnjacima predstavlja kršenje Zakona o zaštiti osobnih podataka.

 

S ovom se tezom slaže i profesor Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu, Miroslav Bača, koji tvrdi da će plasiranje e-recepata i e-uputnica na Internet otvoriti vrata različitim vrstama zloupotrebe podataka. Objašnjava da će se jednostavnim znanjem nečijeg OIB-a preko telefona moći saznati informacije o toj osobi. Naravno, to ne spriječava ni medije da objave nečije zdravstvene kartone.
Bača napominje da ukoliko imate OIB, matični broj ili broj osobne iskaznice neke osobe, a predstavite se kao ljekarnik i kažete da vam podaci hitno trebaju zbog pada sustava, za čas možete saznati sve što vas zanima. Također, broj osigurane osobe dostupan je na stranicama HZZO-a no, tvrdi Bača, prilikom stavljanja bilo kakvih osobnih podataka u HZZO-ov informatički sustav CEZIH građane za to nitko nije pitao. To je po njemu ugrožavanje privatnosti osoba jer se građane po zakonu to treba pitati, ali su liječnici pod prisilom oduzimanja glavarine, ove podatke morali objaviti bez suglasnosti pacijenata.

 

Kršenje Ustava

 

Novi list saznaje da se, kad je CEZIH u pitanju, krši 37. članak Ustava koji kaže kako se "svakome jamči sigurnost i tajnost osobnih podataka. Bez privole ispitanika, osobni se podaci mogu prikupljati, obrađivati i koristiti samo uz uvjete određene zakonom". Bača zaključuje da se javnim objavljivanjem njegovim podataka bez njegovor pristanka krši Ustav, kao i Zakon o zaštiti osobnih podataka te konvencija 108. Vijeća Europe. Dodaje da će preko ovog programa podaci pacijenata kružiti po ljekarnama, zdravstvenim ustanovama. zavodima, institutima i sl.

Nije luda niti pomisao da bi se uskoro moglo početi trgovati podacima građana, a već postoje slučajevi kada privatne poliklinike zovu pacijente nudeći im liječenje sukladno njihovoj dijagnozi. Problemi bi se mogli javljati i kod osiguravateljskih kuća, trgovaca...

Zasad, što reći osim - pazite na svoje osobne i zdravstvene iskaznice. (MJ)

 

Izvor: Novi list, 6. prosinac 2010.

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox