4 razloga zbog kojih će domaće dionice rasti u 2011.

Na rast vrijednosti domaćih dionica u 2011. moglo bi utjecati četiri razloga: izlazak iz recesije, parlamentarni izbori, pristupni ugovor s EU i jačanje svjetskog gospodarstva. Stručnjaci kažu da su dionice hrvtaskih tvrtki trenutno podcijenjene, navodi Jutarnji list.

 

Broker Centar banke, Goran Vorkapić, govori o četiri razloga koji bi mogli preokrenuti stanje na Zagrebačkoj burzi: 1. Izlazak iz recesije, u 2011. očekuje se spor gospodarski oporavak, no, kakav takav, oporavak bi trebao pozitivno djelovati na burzu. 2. Parlamentarni izbori, trebali bi potvrditi demokratsku stabilnost, a i to je plus u očima ulagača. 3. Pristupni ugovor s EU, u 2011. godini Hrvatska će najvjerojatnije pregovore o ulasku u EU. 4. Oporavak i jačanje svjetskog gospodarstva, bolje prilike u razvijenom dijelu svijeta proširit će vidike stranih ulagača i na Hrvatsku, prenosi Jutarnji list.

Energetika, prehrana, turizam i tehnologija - sektori su u koje se isplati ulagati u 2011.

U 2011. se predviđa rast cijena energenata, pa bi sukladno tome trebala rasti i dobit energetskih tvrtki. Demografska eksplozija u zemljama Trećeg svijeta, prvenstveno će povećati potražnju za prehrambenim proizvodima. Turizam je najprofitabilnija grana u kriznoj Hrvatskoj, pa je za očekivati da će se ulaganja u taj sektor i dalje nastavljati, piše Jutarnji list. Mogućnost uspjeha u narednim godinama imaju i visoke tehnologije, pa imamo još jednu granu u koju valja ulagati.(MŠ)

 

 

 

Izvor: tiskano izdanje Jutarnjeg lista, 31. prosinca 2010., broj 4484

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox