Američki predsjednici: Pozivaju se na običnog čovjeka, a nijedan nije bio siromašan

Časopis Forbes objavio je ljestvicu desetorice najbogatijih američkih predsjednika u povijesti i na prvome je mjestu prvi predsjednik George Washington, a današnjeg Baracka Obame nema na popisu.

Forbes je ljestvicu sastavio na temelju nekoliko faktora, objavljeno je, od kojih su neki sasvim subjektivni, poput mišljenja povjesničara. No zbog dva stoljeća inflacije pa čak i deflacije, piše Forbes, u ocjeni se gledalo na imetak predsjednika u usporedbi s gospodarstvom njihova vremena.

Bogatstvo prvoga predsjednika bilo je plod njegovih poslovnih sposobnosti, nasljedstva i ženidbe bogatom udovicom. Prvi američki predsjednik posjedovao je 60 tisuća hektara plodna zemljišta i 300 robova. Po nekim procjenama, njegova bi imovina u današnjim vrijednostima bila oko pola milijarde dolara.

Na drugome je mjestu Herbert Hoover, 31. američki predsjednik (1929.-1933.), "posljednji poslovni čovjek na čelu države", piše Forbes uz komentar da je depresija koja je karakterizirala njeovu vladavinu možda i pokazatelj zašto gospodarstvenika ne treba birati na tu dužnost. Hoover je dva desetljeća prije izbora iz rudnika zarađivao milijune ondašnjih dolara. Kao predsjednik države, Hoover nije uzimao plaću.

I Romney visoko kotira

Na trećem je mjestu treći predsjednik Thomas Jefferson. Njega su, ponajviše zbog nasljedstva, smatrali jednim od najbogatijih ljudi rodne Virginije. Nakon završetka mandata Jefferson nije najrazboritije trošio i umro je siromašan.

Četvrti je po Forbesu John F. Kennedy. Iako ga neki stavljaju i više, Forbesova je ocjena da je obiteljski novac Kennedyja pripadao ocu tajkunu Josephu P. Kennedyju koji je zajedno sa spurugom Rose nadživio predsjednika JFK-a, pa ovaj tako nije ništa naslijedio. Forbes navodi kako bi se u slučaju izbora za predsjednika, na poziciju ispred Kennedyjeve plasirao aktualni kandidat za republikansku nominaciju Mitt Romney, o čijem se bogatstvu zadnjih dana u Americi naveliko raspravlja.

Romney je za 2010. prijavio bruto dohodak od 22 milijuna dolara, od čega je osam milijuna kamata i dividenda. U trenutačnoj gospodarskoj situaciji niskih kamata, Forbes je izračunao da tolike kamate podrazumijevaju najmanje 200 do 250 milijuna dolara imovine.

Nijedan siromašan

Aktualni predsjednik Barack Obama potječe iz razmjerno skromne obitelji te nije mogao računati na obiteljsko bogatstvo. On i supruga 2006. prijavili su milijun dolara dohotka, a 2009. 5,6 milijuna, uglavnom od prodaje knjiga koje je napisao. Forbes ocjenjuje da je Obama danas "težak" deset milijuna dolara.

Na povijesnoj ljestvici desetorice najbogatijih američkih predsjednika nalaze se i Andrew Jackson, Theodore Roosevelt, Zachary Taylor, Franklin D. Roosevelt, Lyndon Johnson i James Madison.

Forbes zaključuje kako trenutačni stanje i u demokratskome i u republikanskome bloku, bez obzira na dva stoljeća kampanja u kojima se kandidati pozivaju na "običnoga čovjeka" pokazuje da nikad nijedan doista siromašan čovjek nije ušao u Bijelu kuću. (Hina/jk)

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox