Analitičari: Domaći turizam najviše ograničava sezonalnost

U kolovozu je zabilježeno 3,1 milijun turističkih dolazaka te 20,7 milijuna turističkih noćenja, prema podacima DZS-a. U odnosu na kolovoz prošle godine broj turističkih dolazaka je 2 posto veći, dok je broj noćenja veći za 2,3%.

U prvih osam mjeseci ove godine broj turističkih dolazaka porastao je za 2,3%, a broj turističkih noćenja za 3,2% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Kumulativni podaci za prvih osam mjeseci pokazuju da je od siječnja do kolovoza ostvareno 9,5 milijuna dolazaka i 52,8 milijuna noćenja. U odnosu na isto razdoblje prošle godine broj dolazaka je porastao za 2,3%, a broj noćenja za 3,2%.

Rastu dolazaka i noćenja pridonijeli su isključivo inozemni turisti, dok je broj noćenja i dolazaka domaćih turista manji nego prošle godine. U strukturi noćenja prema zemlji iz koje strani turisti dolaze, najviše noćenja i dalje ostvaruju turisti iz Njemačke (25,2%), Italije (12,7%) i Slovenije (9,8%), a slijede Češka (7,7%), Austrija (7,5%) i Poljska (6,8%).

Toplo vrijeme i povoljne vremenske prilike, ali i niže cijene smještaja u odnosu na središnju turističku sezonu zasigurno će doprinijeti dobrim rezultatima fizičkih pokazatelja i u postsezoni. Međutim, sezonalnost i dalje ostaje jedan od najvećih ograničavajućih faktora. Stoga je za produljenje turističke sezone od krucijalne važnosti poboljšanje i proširenje turističke ponude. Na razini cijele godine očekujemo godišnji rast ukupnog broja noćenja turista od 3%, zaključuju analitičari RBA. (jk)

 

 

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

 

 


 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox