Atlantic grupa dobila 307 milijuna eura kredita

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Atlantic Grupa je s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), Međunarodnom financijskom korporacijom (IFC) i četirima komercijalnim bankama potpisala ugovor o refinanciranju, a riječ je o transakciji vrijednoj 307 milijuna eura. 

S tim će se refinancirati postojeće kreditne obaveze po povoljnijim uvjetima i uz produljenu ročnost, objavljeno je iz Atlantic Grupe. Sredstva s prosječnom kamatom od 4,71 posto, koristit će se prvenstveno za restrukturiranje kompanijske bilance, i to u iznosu od 272 milijuna eura, a ostatak će se iskoristiti za dodatna unaprijeđenje energetske učinkovitosti (10 milijuna eura) te kao radni kapital (25 milijuna eura), pojašnjavaju iz Atlantic Grupe. U okviru ovog kreditnog paketa, navodi se u priopćenju, EBRD aranžira sindicirani kredit u iznosu do 232 milijuna eura. U tom iznosu EBRD sudjeluje sa 60 milijuna eura vlastitih sredstava, dok se 172 milijuna eura sindicira partnerskim bankama - Raiffeisen Bank, Unicredit Bank, Sberbank i Erste Bank. IFC pak u paketu sudjeluje s kreditom od 50 milijuna eura, dok preostalih 25 milijuna eura paralelno osiguravaju Raiffeisenbank Austria Zagreb i Zagrebačka banka.

Riječ je o projektu kojim EBRD, kao postojeći dioničar i vjerovnik Atlantic Grupe, potvrđuje povjerenje u poslovanje i perspektivu kompanije, koju je značajnim sudjelovanjem IFC-a u aranžmanu prepoznao i sustav Svjetske banke, navode iz Atlantic grupe i pritom ističu da je ovo jedan od najopsežnijih projekata financiranja u aranžmanu EBRD-a u regiji, ali i prvi veliki projekt ruske Sberbanke u jugoistočnoj Europi.

Prema riječima predsjednika EBRD-a Suma Chakrabartija, koje se prenose u priopćenju Atlantica, ta je banka potvrdila svoju podršku regiji, osobito jugoistočnoj Europi, kroz združeni IFI akcijski plan kojim su se Svjetska banka, Europska investicijska banka i EBRD tijekom iduće dvije godine obvezale na ulaganje 30 milijardi eura za razvoj realnog i financijskog sektora. Transakcija s Atlantic Grupom, koja je odličan primjer suradnje EBRD-ja i IFC-ja, pokazuje kako korporacije poput Atlantica, koje kvalitetno upravljaju poslovanjem, mogu privući komercijalne financijere unatoč kontinuiranom smanjivanju ulaganja u jugoistočnoj Europi.

Iz Atlantica prenose i ocjenu predsjednika te grupacije Emila Tedeschija da je ovim projektom Atlantic Grupa potvrdila vodeći status u regiji kao kompanija koja uživa povjerenje i podršku priznatih međunarodnih razvojnih institucija i financijske zajednice te da su pokazali da kvalitetni projekti mogu privući ulagače unatoč nepovoljnom okruženju. (Hina/HT)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox