AZTN: Zatvorske kazne za prekršitelje propisa o zaštiti tržišnog natjecanja preuranjene

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZNT) smatra da je preuranjeno u hrvatski pravni sustav uvoditi zatvorske kazne za povredu propisa o zaštiti tržišnog natjecanja.

U Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja napominju da bi Hrvatska prema njihovom saznanju u tom slučaju bila jedina država u svijetu koja bi zatvorske kazne uvela za poduzetnike koji pri sklapanju svih vrsta trgovačkih ugovora izvrše povrede propisa o zaštiti tržišnog natjecanja.

Navodi se to u mišljenju koje je Vijeće Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, na zahtjev Ministarstva pravosuđa, dalo na nacrt prijedloga Kaznenog zakona, u dijelu koji se odnosi na djelokrug Agencije, a objavljeno je na njenim internet stranicama.

Iz AZTN-a napominju kako iz odredbe članka 255. proizlazi kazneno sankcioniranje od šest mjeseci do pet godina zatvora za odgovorne osobe odnosno počinitelje u svim poslovnim transakcijama koje imaju obilježje sporazuma, a kojima se narušava tržišno natjecanje, dakle i na ugovore ili ugovorne odredbe u slučajevima vertikalnih sporazuma (ugovori o kupnji i prodaji proizvoda i usluga, franchisingu, prodaji i servisiranju motornih vozila, itd.).

Vijeće AZTN-a je mišljenja da bi se kazneno sankcioniranje osoba koje potiču sklapanje zabranjenih sporazuma trebalo uvesti tek nakon učinkovite uspostave sustava izricanja upravno-kaznene mjere poduzetnicima od strane Agencije, odnosno nakon što primjena instituta oslobođenja ili umanjenja upravno-kaznene mjere za sudionike kartela koji taj kartel prvi otkriju Agenciji, zaista zaživi u praksi. Agencija smatra da je pet godina neophodan rok za prilagodbu. (Hina/jk)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox