Banka otpisuje kamate i dio glavnice

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Banka se odriče svih kamata i dvije trećine glavnice?! Zvuči kao prvotravanjska šala, ali nekim dužnicima proteklih dana stigli su dopisi odvjetničkog ureda u kojima im se nudi izvansudska nagodba. Predlažu im da plate manji dio duga, a ostalo će im otpisati.

I to uz nesvakidašnje obrazloženje: Uvažavajući tešku gospodarsku krizu u državi i veliku nezaposlenost, PBZ odlučila Vam je kao svom klijentu-dužniku izaći u susret i pružiti mogućnost podmire duga pod iznimno povoljnim uvjetima.

Navodi se i da bi se dužniku nagodbom potpuno otpustile kamate te dio glavnice do iznosa od 70 posto. Ovršni bi se postupak obustavio te bi dužnik bio izbrisan s crne liste HROK-a. Dvije su se osobe javile u šibensku udrugu za zaštitu potrošača Plavi val, sumnjičavo se raspitujući znaju li o čemu je riječ.

Zbog duga po tekućem računu u PBZ-u u parničnim su postupcima, nakon što su uložili prigovor na ovršni prijedlog. Svatko od njih primio je dopis od odvjetnika PBZ-a, ispričala nam je Erika Popović, voditeljica savjetovališta, piše vecernji.hr

Prvu je osobu banka teretila za 3800 kuna i nudi joj da uplati 500 kuna jednokratno, nakon čega prestaje biti dužnik banke. Ona, međutim, niječe cijeli dug i ne želi ništa platiti. Dug druge osobe je s kamatama narastao na 10-ak tisuća kuna, dužnik priznaje da dug postoji. Čovjek je bio oduševljen, ali nije mogao vjerovati da bi se banka odrekla tih prihoda. Poslao im je mail s upitom, na što su potvrdili da je odvjetnička ponuda točna. Traže da plati 1200 kuna, uz jednake uvjete, priča E. Popović. Pitali smo banku o čemu je riječ.

Može se pretpostaviti da se dopis odnosi na pojedinačne slučajeve odnosno postupke naplate koji se vode pred nadležnim sudovima u kojima su, ovisno o tijeku i fazi pojedinog postupka i s obzirom na okolnosti i specifičnosti svakog pojedinog slučaja, poduzete i dodatne aktivnosti putem punomoćnika banke kojima se klijentima olakšava podmirenje dospjelih obveza prema banci, suzdržano su odgovorili, dodavši i da ne mogu detaljnije komentirati postupke budući da su u tijeku. (sh)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox