Bez povoljne ulagače klime i stabilnih uvjeta poslovanja možemo zaboraviti na strane investicije

Razvoj povoljne ulagačke klime i stvaranje predvidivih i stabilnih uvjeta poslovanja osnovni su uvjeti obilnijeg dotoka stranih investicija, ocijenjeno je na konferenciji "Investment Summit Croatia and SEE", u organizaciji veleposlanstva Švedske i švedskog Trgovinskog vijeća.

Forum, koji je organiziran uz podršku Ministarstva gospodarstva, Hrvatske udruge poslodavaca i Hrvatske gospodarske komore, okupio je par stotina sudionika, uz sudjelovanje poznatih švedskih firmi kao što su Scania, Saab i Ericsson.

Cilj je konferencije predstaviti nove i inovativne načine financiranja projekata kao i potaknuti nove projekte, a sektori interesa su energetika i infrastruktura.

Pad BDP-a u ovoj godini

Stabilnije poslovno okružje bez prečestih izmjena propisa stvara predvidivo poslovno okružje i to je ono na čemu bi Vlada trebala raditi, smatra direktorica Ekonomskog instituta Zagreb Sandra Švaljek.

Pored toga, prema njezinim riječima, Vladina nastojanja trebaju biti usmjerena na svladavanje administrativnih zapreka ulaganjima te na unapređenje profesionalnosti javnog sektora u davanju usluga poslovnom sektoru i građanima. Govoreći o općoj ekonomskoj situaciji u Hrvatskoj, Švaljek kazala je kao EIZ u ovoj godini očekuje negativnu stopu rasta BDP-a, a učinak mjera fiskalne konsolidacije tek u narednim godinama.

Nitko nije konkurentan u svemu

Predsjednica Uprave Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević upozorava da nijedna država nije konkurentna u svemu te da je ključno odrediti industrijska područja u kojima će se graditi međunarodna konkurentnost. Pritom smatra da ne treba gledati samo tržište Hrvatske nego nastojati da hrvatska poduzeća budu odskočna daska ulagačima za prodor u regiju.

Čelnica Tesle posebno se zalaže za ohrabrivanje ulaganja u istraživanje i razvoj, gdje je Hrvatska sa udjelom od 0,7 posto BDP-a pri europskom dnu.

Potencijal u industrijskim klasterima

Direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić upozorava kako HUP-ove analize pokazuju da se zapreke ulaganjima i općenito razvoju poduzetništva u Hrvatskoj ne smanjuju pri čemu je naglasio probleme s lokalnom upravom.

Član Uprave Erste banke Christoph Schoefboeck za veći uspjeh Hrvatske u privlačenju stranih ulaganja preporuča stvaranje industrijskih klastera kakvi bi mogli biti prehrambeni i turistički, a potencijal vidi i u logistici.

Viša ekonomistica u Uredu Svjetske banke u Hrvatskoj Sanja Madžarević - Šujster kaže kako Svjetska banka za ovu godinu očekuje pad realnog BDP-a u Hrvatskoj za jedan posto. Situaciju u regiji i Hrvatskoj prema njezinim riječima obilježavaju krhki oporavak, rast javnog duga, visoka nezaposlenost i slaba domaća potražnja. (Hina/jk)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox