Bosni i Hercegovini MMF odobrio kredit od 411 milijuna eura

Izvršni odbor direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio je kredit u iznosu od 411 milijuna eura Bosni i Hercegovini, potvrdio je Costas Christou, šef Odjela za BiH pri MMF-u u Washingtonu.

Ovo su dobre vijesti za BiH i njezine građane. Članovi Izvršnog odbora MMF-a prihvatili su zahtjev nakon što je utvrđeno da su institucije države i entiteta ispunile sve uvjete koje smo dogovorili u srpnju. Nije bilo mnogo rasprave, izvršni direktori su veoma brzo odlučili, rekao je Christou. Tako bi prva rata kredita u izbosu od oko 60 milijuna eura trebala stići za dan ili dva, a s tim novcem će se popuniti rupe u budžetima entiteta, piše Dnevni avaz

 

Vlasti su ranije postigle suglasnost u okviru Fiskalnog vijeća BiH da se ostvare određene uštede te reformira socijalni sektor, otvarajući prostor za investicije u infrastrukturu i poboljšanje poslovnih uvjeta. No, iz MMF-a napominju da će za potpunu stabilizaciju prilika i ekonomski napredak biti neophodno nastaviti sa suštinskim strukturalnim reformama te ispunjavanjem dugoročnih uvjeta.

Veoma je važno iskoristiti ovaj moment kada je kredit odobren i uspostavljena stabilnost budžeta da se, konačno, pokrenu reforme za bolju budućnost BiH - dodaje Christou.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić rekao je da će se s tim olakšati financijsko funkcioniranje oba entiteta i omogućiti nastavak započetih strukturalnih reformi kao i bolju suradnju s međunarodnim financijskim institucijama. (HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox