Bruto dobit banaka 3,76 milijardi kuna

Banke u Hrvatskoj u prvih su devet mjeseci ove godine ostvarile dobit prije oporezivanja u ukupnom iznosu od 3,76 milijardi kuna, pokazuju privremeni nerevidirani podaci za kreditne institucije na dan 30. rujna 2011. koje je danas objavila Hrvatska narodna banka (HNB) na svojim internet stranicama.

 

To je za oko 9 posto ili za 309,6 milijuna kuna veća bruto dobit od one koju su banke, prema nerevidiranim podacima objavljenim u ovo vrijeme prošle godine, iskazale za prvih devet prošlogodišnjih mjeseci.

Od ukupno 33 banke dobit u poslovanju iskazale su 23, a devet banaka zabilježilo je gubitak, u ukupnom iznosu od 89,2 milijuna kuna, dok jedna (Credo banka) nije dostavila financijsko izvješće u propisanim rokovima.

 

Ukupna aktiva banaka u RH uvećana u odnosu na prošlu godinu

Ukupna aktiva svih banaka u Hrvatskoj na kraju rujna ove godine iznosila je 402,3 milijarde kuna, što je za 2,88 posto više nego na kraju prošle godine, a aktiva svih kreditnih institucija (33 banke i pet stambenih štedionica) iznosila je gotovo 410 milijardi kuna i porasla je za 3,02 posto.

Prosječna stopa adekvatnosti jamstvenog kapitala banaka u Hrvatskoj iznosi 19,31 posto (znatno više od propisanih minimalnih 12 posto), dok je u istom razdoblju lani iznosila 18,67 posto.

 

ZABA i PBZ ispred ostalih

Po visini bruto dobiti prednjači Zagrebačka banka (ZABA) s 1,29 milijardi kuna, što je, u usporedbi s prošle godine objavljenim podacima sa stanjem na dan 30. rujna 2010., za 247,7 milijuna kuna veća dobit prije oporezivanja nego za prva tri prošlogodišnja tromjesečja. Slijedi Privredna banka Zagreb (PBZ) s 945,7 milijuna kuna dobiti prije oporezivanja u prvih devet mjeseci ove godine, što je pak za oko 256 milijuna kuna više u odnosu na isto razdoblje lani.

Po veličini bruto dobiti u prvih devet mjeseca ove godine slijedi Erste & Steiermaerkische banka s 577,4 milijuna kuna, potom Raiffeisenbank Austrija sa 314,4 milijuna kuna, te Societe Generale-Splitska banka s 237,4 milijuna kuna. Više od sto milijuna kuna bruto dobiti imale su OTP banka sa 142,9 milijuna kuna, te Hypo-Alpe-Adria-Bank 108,4 milijuna kuna.

Na osam najvećih banaka, sve u stranom vlasništvu, otpada više od 96 posto ukupne bruto dobiti svih banaka u Hrvatskoj. (Hina/dk)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox