Budućnost je u elektroničkom plaćanju

Oštra borba za dio tržišnog kolača, mijenjanje navika potrošača, razvoj novih proizvoda i novih kanala prodaje te potreba za uštedama, a sve to u vrijeme krize, nameću nove izazove pred platni promet i platne sustave.

 

Pritom su glavni izazovi sigurnost i zahtjevi klijenata za zaštitom njihovih prava, zbog čega čuvanje podataka i upravljanje rizicima postaju sve skuplji. Uz zakonske barijere, prepreke za prihvaćanje e-računa su navike, nepoznavanje novih tehnoloških i zakonskih mogućnosti, otpor promjeni, ali i strah od elektroničkog poslovanja. Ipak, strah jenjava i sve više poduzetnika prepoznaje prednosti elektroničkog poslovanja.

Trgovci i banke trse se klijentima osigurati lakšu, bržu, sigurniju i efikasniju kupovinu i prodaju proizvoda i usluga. Elektronički kanali postaju sve važniji dio platnog sustava, o čemu dovoljno svjedoči podatak da se prošle godine u Europi e-računom koristilo 2,5 milijuna kompanija i 56 milijuna kupaca, a broj transakcija se procjenjuje na 2,19 milijardi.

Sve to ne čudi uzmu li se obzir procjene da upotreba e-računa prodavatelju umanjuje trošak do 50, a kupcu i više od 70 posto. Osim toga i posljedične uštede papira, elektronički sustav naplate ima i mnoge druge prednosti – lakše se gradi mreža kupaca i čuva njihova lojalnost, otvara se mogućnost pružanja dodatnih usluga, lakše se prati tijek novca, ubrzava poslovne procese i potiče inovacije. Država pak na taj način ima bolju kontrolu nad ubiranjem poreza i suzbija sivu ekonomiju.

Konferencija o platnom prometu i sustavima

ePay Arena 2011. - regionalna konferencija o platnom prometu i platnim sustavima ugostit će vodeće regionalne stručnjake te brojne gospodarstvenike koji će dati svoje viđenje kako prevladati izazove koji se danas nalaze pred platnim prometom i platnim sustavima te koje su nove prakse i oblici platnih sustava. Konferencija se održava 24. svibnja u zagrebačkom hotelu The Regent Esplanade.

Na konferenciji će se prezentirati novi načini stvaranja prihoda i podizanja potrošnje kupaca, izazovi i mogućnosti novih kanala i modela platnog prometa te mogućnosti za daljnji razvoj poslovanja i podizanje konkurentnosti. Teme su to od interesa za sve trgovce, potrošače, banke i kartičare, jer razvojem digitalnog poslovanja konkurencija se približava brže nego ikada!

Osim o tradicionalnim, biti će riječi i novim modelima te kanalima platnog prometa i sustava kao što su modeli elektronskog plaćanja, nove mogućnosti mobilnog poslovanja i sl. Govorit će se i o novim oblicima platnih sustava, kao što su facebook money, virtualnom novcu, e-bonovima, kao prilici za stvaranje novih prihoda od prodaje. (PS/MJ)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox