Bundesbanka očekuje mršav rast njemačkog gospodarstva

Foto: Shutterstock

Njemačka središnja banka Bundesbank danas je srezala prognoze rasta za njemačko gospodarstvo prema kojima sada u 2013. očekuje tek mršav rast, koji bi trebao ubrzati u 2014. godini. 

Bundesbanka tako za iduću godinu prognozira rast od svega 0,4 posto, čime je osjetno srezala prognozu iz ovogodišnjeg srpnja prema kojoj je rast procijenjen na čak 1,6 posto. Središnja banka objavila je snižene prognoze samo dan nakon što je Europska središnja banka (ECB) oštro srezala prognoze rasta za eurozonu za iduću godinu, ukazujući na slabije izglede za rast temeljnih gospodarstava poput Njemačke, Francuske i Nizozemske.

Njemačko gospodarstvo ključni je pokretač rasta gospodarstva eurozone, koja je sada već u u drugoj recesiji od 2009., no čini se da je njegova relativna otpornost na krizu sada nagrižena i to se očituje u novim projekcijama Bundesbanke. S obzirom na tešku gospodarsku situaciju u nekim zemljama eurozone i raširenu neizvjesnost, gospodarski rast u Njemačkoj bit će slabiji nego što se ranije procjenjivalo, stoji u bančinom priopćenju.

Ujedno navode kako njemačkom gospodarstvu prijete rizici daljnjeg slabljenja i da postoje izgledi da zapadne u recesiju, koja se definira kao dva uzastopna tromjesečja pada aktivnosti. Postoje naznake da bi se njemačko gospodarstvo čak moglo smanjiti u zadnjem tromjesečju 2012. i prvom tromjesečju iduće godine, upozoravaju u Bundesbanci.

Središnja banka ne očekuje da će se usporavanje gospodarske aktivnosti otegnuti pa prognozira brzi povratak rastu, očekujući već u 2014. povećanje aktivnosti za 1,9 posto. Što se inflacije tiče, ove se godine očekuje iznad dva posto, dok bi se iduće trebala spustiti na 1,5 posto i zadržati se oko tih razina u 2014., pokazuju najnovije makroekonomske projekcije. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox