Cameron za isplate manjih bankovnih bonusa

Britanski premijer David Cameron u nedjelju je izjavio da bi želio da banke počnu isplaćivati manje bonuse te da razumije bijes javnosti oko tog pitanja.

 

Općenito, htio bih da su ti bonusi manji nego prošle godine - kazao je Cameron, dodavši da bi predvodnik tog trenda trebala biti Royal Bank of Scotland (RBS) koja je u vlasništvu vlade. Cameron je aludirao na priču u Sunday Telegraphu koji je prenio da će izvršni direktor RBS-a Stephen Hester biti nagrađen bonusom od 2,5 milijuna funti, a godišnja plaća ove godine biti će mu skoro sedam milijuna funti.

Vlada ima 80 posto udjela u RBS-u i veliki manjinski udio u Lloyds Banking Group nakon što je u financijskoj krizi spasila obje institucije. Iskazao je odlučnost da "porezni obveznici dobiju natrag svoj novac, što znači da te banke moraju postati uspješne". Većina investicijskih banaka zabilježila je pad profita, a Centar za ekonomska i poslovna istraživanje (CEBR) je u listopadu predvidio da će londonski financijski sektor u Cityju za 2010. isplatiti sedam milijardi funti bonusa, oko četiri posto manje nego 2009. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox