Čelnici vodećih banaka opet vjeruju u euro

Zatvorena sjednica Svjetskoga ekonomskog foruma u Davosu pokazala je da su financijeri optimističniji u vezi s mogućnošću rješnja krize eurozone.

Privatni sastanak direktora vodećih kompanija poput JPMorgan Chase & Co, Barklays, Citigroup i UBS, drže da je napredak ostvaren, kažu sudionici toga sastanka.

Većina ih je naglasila da je prošlomjesečno oslobađanje petsto milijarda eura u jeftinim trogodišnjim zajmovima možda bilo prekretnica nakon gotovo trogodišnjega tržišnoga kaosa koji je zaprijetio nekima od najvećih igrača toga sektora.

2011. bila je godina velikoga straha. Ulaskom u 2012. osjećamo se malo mirnije jer je napredak ostvaren, rekao je glavni direktor Barclay'sa Bob Diamond.

Po njegovim riječima, ukupno je raspoloženje oprezno, s obzirom na to da još postoji bojazan za rast u eurozoni.

No bankari hvale napredak ostvaren u približavanju fiskalnoj uniji eurozone i u rješavanju problema financiranja europskih banaka i problema likvidnosti jeftinim novcem iz središnjih banaka.

Diamond je još rekao kako se bankari još nadaju da će grčka kriza ostati specifičan i izoliran slučaj unutar eurozone te da će biti razriješen urednim neplaćanjem. "U prostoriji je vladao konsenzus oko toga da će Grčka završiti urednim neplaćanjem. Što se ostatka eurozone tiče, nema velike zabrinutosti", rekao je taj direktor velike švicarske banke na marginama sastanka. (Hina/jh)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox