Cijene nafte porasle, u fokusu izvješće o američkom tržištu rada

Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima, prekoračivši razinu od 89 dolara za barel, poduprte ključnim izvješćem o američkom tržištu rada u prosincu, koje je potaknulo nadu u stabilan oporavak američkog gospodarstva.

 

Na američkom tržištu cijene barela porasle su 67 centi na 89,05 dolara. Na londonskom su tržištu bile u minusu 41 cent, spustivši se na 94,11 dolara. Sve su oči bile uprte u SAD, u očekivanju ključnog izvješća o tržištu rada koje je pokazalo da je američko gospodarstvo u prosincu otvorilo 103 tisuće radnih mjesta, manje no što se očekivalo. Pritom je revidirala podatke za studeni i listopad, te je stopa nezaposlenosti u prosincu kliznula na najnižu razinu u proteklih godinu i pol dana od 9,4 posto. Analitičari su očekivali njezino klizanje na 9,7 posto.

Prognoza za gospodarstvo i dalje je dobra i sve ukazuje na daljnji rast - zaključio je Gerrit Zambo iz Bayerische Landesbanka. Guverner američke središnje banke Ben Bernanke kazao je u petak da američko gospodarstvo očigledno napokon hvata dah, iako je rast po njegovim riječima i dalje previše slab da bi potaknuo značajniji pad stope nezaposlenosti. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) nije u petak na svojoj internetskoj stranici objavila informaciju o cijeni referentne košarice svoje nafte. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox