Dionica Applea nezaustavljivo tone

Dionice Applea u srijedu je pala ispod 400 dolara po prvi put od prosinca 2011., uslijed zabrinutosti oko usporavanja prodaje, piše tportal.hr. U odnosu na rujan prošle godine kada je Appleova dionica vrijedila preko 700 dolara, cijena se gotovo prepolovila.

 

Dugotrajni silazni trend Applea kulminirao je u srijedu kada se dionica survala 5,5 posto, spustivši se tijekom dana ispod psihološke granice od 400 dolara. Zbrinutost burzovnih igrača potaknulo je izvješće o padu prodaje Cirrus Logica, jednog od glavnih Aplleovih dobavljača komponeneti za iPhone i iPod. Prema procjenama, potražnja iz Applea čini gotovo 90 posto prihoda Cirrus Logica. Apple će tromjesečno financijsko izvješće objaviti sljedeći tjedan, a podaci iz Cirrusa pojačali su strahove da bi rezultati mogli biti ispod očekivanja analitičara, piše tportal.hr.

Jedna od vodećih tehnoloških tvrtki u posljednje je vrijeme suočena sa sve snažnijim pritiskom konkurencije kao i s visokim apetitima investitora. Iako su prihodi od prodaje najpopularnijih proizvoda - iPhonea i iPada rastu, problem je što se njihov tržišni udjel smanjuje. U isto vrijeme, njegov najveći suparnik Samsung stalno povećava svoj udjel na tržištu, kako u pametnim telefonima tako i u sektorima tableta i osobnih računala. Prema istraživanju tvrtke Gartner, u posljednjem tromjesečju 2012. Samsung je prodao 64,5 milijuna 'smartphonea', a Apple 43,5 milijuna. Samsung je također udvostručio svoj udio na tržištu tablet računala na 15,1 posto u posljednja tri mjeseca 2012., dok se udjel Applea smanjio sa 51,7% na 43,6%, unatoč snažnom rastu prodaje.

Istovremeno s padom tržišnih udjela, analitičare zabrinjava kašnjenje u lansiranju novih proizvoda. U zadnje vrijeme šire se glasine da će nova verzija iPhonea izaći tek u rujnu, a ne u lipnju, kako je najavljeno. (Izvor: Tportal.hr)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox