Dobit SABMillera u prvom polugodištu skočila 15%

SABMiller, najveći proizvođač piva u svijetu, izvijestio je o 15-postotnom povećanju dobiti u prvom polugodištu temeljem snažnih rezultata u Americi, Aziji i Južnoj Africi.

SABMiller, čiji brendovi uključuju Grolsch, Peroni i Pilsner Urquell pivo, priopćio je da je neto dobit porasla na 1,12 milijardi dolara u šest mjeseci do 30. rujna, s 973 milijuna dolara ostvarenih godinu ranije.

Pritom su prihodi grupe porasli za sedam posto na 14,2 milijarde dolara, i to usprkos povećanju prodaje lager piva za samo jedan posto na usporedivoj osnovi. Glavna potpora prihodima bile su niže cijene sirovina i više prodajne cijene gotovih proizvoda.

Iz SABMillera priopćili su da je dobit prije kamata, poreza i amortizacije porasla za 27 posto u Sjevernoj Americi, 22 posto u Aziji, 19 posto u Latinskoj Americi i 18 posto u Južnoj Africi.

U Europi je zabilježen njezin pad za sedam posto.

U uvjetima trgovanja koji su ostali mješoviti na svim našim tržištima grupa je imala koristi od globalnog širenja poslovanja - izjavio je izvršni direktor Graham Mackay.

Veća zarada u Sjevernoj Americi zabilježena je unatoč 3-postotnom padu prodaje kompanije MillerCoors, zajedničkog ulaganja SABMillera u SAD-u s kompanijom Molson Coors Brewing Co.

U SABMilleru priopćili su da planiraju nastaviti selektivno podizati cijene u drugoj polovici godine, ali i da očekuju da će im dobit biti niža nego u prvih šest mjeseci.(Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox