Dobri i stabilni polugodišnji rezultati Hypo Alpe-Adria-Bank d.d.

Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. je u prvoj polovici 2011. godine nastavila s razvojem poslovanja u Hrvatskoj te je i u nepovoljnim tržišnim uvjetima povećala broj klijenata, razvijala svoju poslovnu mrežu i potvrdila se kao jedna od najvažnijih banaka na hrvatskom tržištu.

Ukupna aktiva Hypo Alpe-Adria-Banke u prvih šest mjeseci ove godine iznosi 40,56 milijardi kuna, te je ostvaren rast od 4 posto u odnosu na kraj 2010. godine, čime je Hypo banka učvrstila svoje četvrto mjesto na hrvatskom bankarskom tržištu. Ukupan neto kreditni portfelj na kraju prvog polugodišta iznosi 29,4 milijarde kuna, što predstavlja rast od 4,3 posto u odnosu na isto razdoblje protekle godine. Unatoč, trenutnom industrijskom trendu pada depozita građanstva, Hypo banka je u ovom segmentu u odnosu na isto razdoblje prošle godine ostvarila rast od 16% te su oni s krajem prvog polugodišta iznosili 10,83 milijardi kuna. Također, ukupni depoziti su u istom razdoblju rasli 3,8% te su sa 30.06.2011. iznosili 26,45 milijardi kuna.

Ostvarena je dobit prije vrijednosnih usklađivanja i rezerviranja za gubitke u iznosu od 333 milijuna kuna odnosno dobit prije oporezivanja u iznosu od 112 milijuna kuna. Neto prihodi od kamata iznose 460 milijuna kuna, što je u skladu s planovima banke za ovu godinu, dok neto prihodi od provizija i naknada iznose 116,7 milijuna kuna. Troškovi za rezervacije, sukladno tržišnim uvjetima i nepovoljnom gospodarskom okruženju, u Hypo Alpe-Adria-Banci kao i u ostatku bankarskog sektora i dalje rastu, ali znatno manjim intenzitetom nego proteklih godina.

Operativni troškovi sa 30.06.2011. iznosili su 314,9 milijuna kuna, što predstavlja blagi porast u odnosu na isto razdoblje u 2010. godini. Omjer troškova i prihoda (CIR) također je blago porastao i iznosio je 48,2%. (PS/JK)

 

 

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

 

 

 

 

 


 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox