Dokapitalizacija NLB-a s 250 mil. eura, ali bez slaganja belgijske KBC

Nova Ljubljanska banka (NLB) povećat će svoj osnovni kapital za 37 milijuna eura, a u prvom tromjesečju iduće godine treba biti dokapitalizirana sa 250 milijuna eura. Tako je odlučeno na skupštini dioničara najveće slovenske banke na ustrajavanje države kao najvećeg vlasnika, ali uz protivljenje belgijske skupine KBC koja ima 30 posto dionica NLB-a.

 

Kako danas prenose slovenski mediji, uprava NLB-a ocjenjuje da će odluke skupštine omogućiti da NLB već iduće godine opet počne pozitivno poslovati iako skupina NLB na kraju ove godine očekuje gubitak koji bi mogao dosegnuti 120 milijuna eura, a uzrokovan je rezervacijama zbog slabljenja kreditnog portfelja.

Udio slabih kredita u portfelju NLB-a raste pa ih je krajem rujna ove godne bilo za 848 milijuna eura, odnosno 7,6 posto, no banka bi zahvaljujući zaključcima donesenim na skupštini već iduće godine mogla opet poslovati pozitivno, izjavio je direktor banke Božo Jašovič, prenosi mariborski dnevni list "Večer".

Belgijska skupina KBC, koja je u Novu Ljubljansku banku ušla 2002. godine kupivši 34 posto dionica na osnovi dioničarskog ugovora s tadašnjom slovenskom vladom, izrazila je razočarenje ishodom skupštine dioničara. U priopćenju za javnost ponovila je namjeru prodaje svog sadašnjeg 30-postotnog udjela, nakon što prethodnih godina nije uspjela povećati svoj udio u NLB-u.

KBC je u priopćenju naveo da se zalagao za jasnu strategiju razvoja banke iz koje bi trebao proizlaziti i način njene dokapitalizacije te da je neizvjesno hoće li prihvaćeni model donijeti rezultat. Predstavnik KBC-a na skupštini je predlagao da se osnovni kapital NLB-a poveća za samo 17 milijuna eura te da se banka dokapitalizira s 200 milijuna eura, dok bi se dodatnih 50 milijuna eura bilo osigurano izdavanjem tzv. hibridnih instrumenata. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox