EBRD očekuje od Hrvatske 2% gospodarskog rasta u 2011.

Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD) očekuje u 2011. gospodarski oporavak Hrvatske, dok je općenito potvrdila svoju raniju prognozu gospodarskog razvitka za srednju i istočnu Europu (CEE), prenosi austrijska agencija APA.

Hrvatsko gospodarstvo u 2011. očekuje rast od 2%, dok bi rast rumunjskog gospodarstva, koje se prema EBRD-u također treba nadati oporavku, iznosio 1,1 posto, navodi austrijska agencija prenoseći prognoze EBRD-a. Izvješće EBRD-a predstavljeno je u ponedjeljak u Austrijskoj nacionalnoj banci (OeNB) u Beču. EBRD očekuje da će gospodarstvo regije srednje i istočne Europe u 2011. doživjeti rast od 4,2 posto, što je potvrda prognoze iz listopada koja je govorila o rastu od 4,1 posto. Time bi se tempo rasta kretao otprilike istom brzinom kao i prošle godine, osim Hrvatske i Rumunjske kod kojih je gospodarski porast zapaženiji nego u drugim zemljama regije, prenosi APA.

Najveći broj gospodarstava u regiji oporavio se od recesije brže nego što se očekivalo, osim Rusije čije je gospodarstvo raslo 4,0 posto za razliku od očekivanih 4,4 posto i Slovenije, čiji je rast iznosio 1,0 za razliku od očekivanih 1,1. Srednja i istočna Europa, koja je kao regija najteže pogođena gospodarskom krizom, najsporije se i oporavlja, izjavio je zamjenik glavnog ekonomista EBRD-a Jeronim Zettelmeyer na predstavljanju izvješća u Beču.

Mjere konsolidiranja proračuna koče gospodarski oporavak

U jugoistočnoj Europi, prema mišljenju stručnjaka EBRD-a, gospodarski oporavak koče mjere konsolidiranja proračuna, budući štednja slabi unutarnju potražnju. U eurozoni i SAD-u gospodarski bi rast trebao biti snažniji nego do sada, što bi potaknulo inozemnu potražnju u središnjoj i jugoistočnoj Europi te u baltičkim zemljama.

Istodobno, nastavit će se regionalne razlike u tempu rasta, izjavio je Zettelmeyer. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox