ECB prestaje kupovati obveznice; pomak na bolje?

Europska središnja banka objavila je da prošlog tjedna nije kupovala obveznice država eurozone.

Time je program hitne kupnje obveznica u ponedjeljak obustavljen prvi puta od prošlogodišnjeg kolovoza. Prije dva tjedna, ECB je kupio samo 59 milijuna eura obveznica.

Središnja banka kupovala je obveznice zemalja koje su u dužničkim problemima, poput Italije ili Španjolske, kako bi zakočila rast troškova njihova zaduživanja. Mnogi su strahovali da će rast kamatnih stopa na aukcijama obveznica uvjetovati nove skupe pakete pomoći. Dosad su je primile Grčka, Irska i Portugal.

Kamate na španjolski i talijanski dug počele su rasti prošle godine, pri čemu su neke dosegnule i sedam posto, razinu pri kojoj su neke druge zemlje eurozone zatražile međunarodnu pomoć.

Postigli cilj?

Čini se da je ECB kupovinama obveznica postigao željeni cilj, budući da se Španjolska i Italija sada zadužuju uz niže kamate. Strah da će banke obustaviti međusobno kreditiranje i uzrokovati još jedan kreditni slom nagnali su ECB da bankama u prosincu prvi puta u svojoj povijesti ponudi program jeftinih trogodišnjih kredita. Više od 500 europskih banaka uzelo je u prvom tjednu 489 milijardi eura kredita, daleko više no što se očekivalo.

Taj je program i dalje aktivan. (Hina/jk)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox