The Economist: Moguća suradnja Hrvatske i Srbije i u vojnoj industriji

Srbija bi ove godine mogla dobiti ugovor o modernizaciji kuvajtskih tenkova vrijedan 400 milijuna dolara, a dio poslova za Kuvajt vjerojatno bi obavile i hrvatske tvrtke, piše ugledni britanski tjednik The Economist.

List podsjeća da je bivša Jugoslavija prije raspada bila velik izvoznik oružja te navodi da se vojna industrija u Srbiji zadnjih godina počela oporavljati, s godišnjim rastom izvoza od 30 posto od 2002. Pozivajući se na srbijanskog ministra obrane Dragana Šutanovca, The Economist piše da bi Srbija mogla dobiti ugovor o modernizaciji 149 tenkova M-84 koje je Kuvajt kupio od Jugoslavije 1991.

Tenkovi M-84 sastavljani su u tvornici "Đuro Đaković" u Slavonskom Brodu od dijelova proizvedenih diljem bivše Jugoslavije. Sada se poslovne veze među državama nasljednicama obnavljaju, pa tako i veze između vojnih tvornica, a Srbija i Hrvatska su potpisale sporazum o vojnoj suradnji, podsjeća The Economist. Ako Srbija dobije ugovor s Kuvajtom, dio posla vjerojatno bi obavile i tvrtke iz BiH, Hrvatske i Slovenije, rekao je Šutanovac, prenosi britanski tjednik. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox