Erste banka u 2010. ostvarila dobit od 610 milijuna kuna

Erste&Steiermaerkische Bank (ESB) je u 2010. ostvarila 610 milijuna kuna neto dobiti, što je 0,5 posto više nego u godini ranije kada je iznosila 607 milijuna kuna, istaknuo je predsjednik Uprave banke Petar Radaković na predstavljanju poslovnih rezultata.


Prihodi iz redovitog poslovanja porasli su za 9,4 posto, na 2,09 milijardi kuna, a povećni su i rashodi iz redovnog poslovanja, za 0,6 posto, na 800 milijuna kuna. Ukupna aktiva banka na dan 31. prosinca 2010. iznosila je 50,51 milijardu kuna, što je za 3,2 posto više u odnosu na godinu ranije kada je iznosila 48,94 milijardi kuna. Krediti i potraživanja od klijenata u 2010. su porasli za 7,9 posto i iznosili su ukupno 35,02 milijarde kuna.

Banka je nastavila s racionalizacijom troškovne strane poslovanja, što je rezultiralo i daljnim smanjenjem omjera troškova i prihoda sa 41,5 posto u 2009. na 38,2 posto u 2010., kazao je Radaković. Financijski su rezultati ispunili poslovne planove za prošlu godinu, rekao je Radaković.

Najavio je da će se ESB u ovoj godini još intenzivnije posvetiti segmentu malog i srednjeg poduzetništva, odnosno, pratit će sve kvalitetne projekte koji mogu doprinijeti rastu zaposlenosti u realnom sektoru. Cilj im je također rast iznad prosjeka tržišta te daljnje povećanje kvalitete usluga. Radaković je kazao i kako su podnijeli zahtjeve za stjecanje većinskih udjela u Erste Card Clubu i Erste factoringu te integracija Erste vrijednosnih papira u ESB.

 

Neto dobit od 652 milijuna kuna u 2010.

Zahtjevi su podneseni i na regulatornim tijelima je da nam odobre ili ne ova vlasnička preslagivanja - kazao je. Na pitanje o raspodjeli lanjske dobiti, Radaković je kazao kako će se ona rasporediti prema standardnoj politici banke, što znači tri četvrtine u kapital banke, a jedna četvrtina dioničarima.

Upitan za komentar odluke guvernera HNB-a Željka Rohatinskog kojom je otpušteno oko 6,3 milijarde kuna za kreditiranje projekata u gospodarstvu, Radaković je pozdravio otpuštanje sredstava, što je efekt na likvidnost, ali smatra da to neće bitno utjecati na visinu aktivnih i pasivnih kamatnih stopa.

Grupa ESB (ESB i ovisna društva Erste DMD, Erste nekretnine, MBU za informatički inženjering i međubankarske usluge, Erste Delta i Erste Bank Podgorica) je u 2010. ostvarila neto dobit od 652 milijuna kuna, što je pad od 7,1 posto prema godini ranije. (Hina/SJ)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox