Erste Grupa: Ne povlačimo se iz regije

Erste Group Bank AG, kao jedan od vodećih pružatelja financijskih usluga u Austriji i regiji središnje i istočne Europe, naglasila je tijekom Dana tržišta kapitala u Beču svoju predanost središnjoj i istočnoj Europi.

Iako su se u nekim zemljama provodile neke neobične mjere ekonomske politike, a druge zemlje trebaju više vremena za uvođenje ekonomskih poticajnih mjera, ostajemo vjerni ovoj regiji. Sa svojih 17 milijuna klijenata iz sektora građanstva i korporativnih klijenata, Erste grupa je prisutna u onim zemljama koje, prema našem mišljenju, nude najbolje mogućnosti za rast te su ili članice Europske Unije ili imaju priliku postati članice, rekao je Andreas Treichl predsjednik Uprave Erste Group Bank AG tijekom osmog Dana tržišta kapitala.

Treichl je Andreas Treichl je da se Erste grupa neće povući s nijednog od svojih tržišta na području središnje i istočne Europe.

Prilagodba troškova

Naravno, to znači da će se struktura troškova morati prilagoditi kako bi odgovarala gospodarskoj stvarnosti. To se prije svega odnosi na Mađarsku, gdje je u tijeku restrukturiranje i usklađivanje poslovanja (integracija podružnica u banci, smanjenje mreže podružnica za 43 poslovnice i smanjenje osoblja za 400 – 450 zaposlenika). Usprkos tome i dalje ćemo ostati partner mađarskom gospodarstvu, a pružanje financijskih usluga poduzećima ćemo smatrati jednom od naših temeljnih zadaća, dodao je Treichl.

Smanjenje troškova

S obzirom na opće gospodarske uvjete, Erste Group će se posebno fokusirati na smanjenje troškova kako bi u 2012. ostali ispod razine na kojoj su bili 2011. Također, Uprava banke procjenjuje da će doći do smanjenja razine rezervacija za rizične plasmane na području cijele grupe u 2012. (bez jednokratnih učinaka Mađarske u trećem tromjesečju 2011.)

Erste grupa je na Danu tržišta kapitala naglasila da želi bez podrške države prikupiti dodatni kapital u iznosu od EUR 743 milijuna, koji mora prikupiti do sredine 2012. godine prema finalnim izračunima testa otpornosti Europske agencije za banke (na temelju financijskih podataka od trećeg tromjesečja 2011.). Erste Group će postići adekvatnost kapitala od 9%, kojeg je definirala EBA (Europska agencija za banke), kroz zadržanu dobit i selektivnu prodaju imovine koja nije neophodna za poslovanje. (PS/JK)

 

 


 

Foto: Andreas Treichl , predsjednik Uprave Erste Group Bank AG 

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox