Euro ojačao, strahovanja od dužničke krize jenjavaju

Na svjetskim valutnim tržištima tečaj je eura prošloga tjedna znatno ojačao u odnosu na dolar, nakon što je Europska središnja banka najavila daljnji otkup državnih obveznica članica eurozone, što je ublažilo strahovanja od širenja dužničke krize.

 

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, potonuo je prošloga tjedna 1,70 posto, na 79,17 boda.

Pritom je američka valuta prema europskoj oslabila 1,30 posto, pa je tečaj eura porastao na 1,3410 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena dolara potonula je, pak, 1,85 posto, na 82,55 jena, najnižu razinu u dva i pol tjedna.

Euro je, pak, prema japanskoj valuti oslabio 0,55 posto, pa mu je tečaj pao na 110,70 jena.

Početkom prošloga tjedna euro je bio pod snažnim pritiskom zbog strahovanja ulagača da će, nakon Grčke i Irske, Europska Unija morati financijski pomoći Portugalu i Španjolskoj.

Zbog toga su premije koje ulagači traže kako bi kupovali španjolske i talijanske državne obveznike u utorak dosegnuli najveću razinu od uspostave zone jedinstvene europske valute. Porasli su i prinosi na portugalske, irske i belgijske državne obveznice.

Zbog toga je tečaj eura prema dolaru potonuo na samo 1,2979 dolara, najnižu razinu od 16. rujna.

No, polovicom tjedna ublažena je euro panika. Jean-Claude Trichet, predsjednik Europske središnje banke, poručio je u četvrtak da će banka nastaviti s programom izvanrednih mjera kojima se komercijalnim bankama osigurava dovoljna likvidnost kako bi odgovorile na dužničku krizu.

Također je potvrdio nastavak programa otkupa državnih obveznica zemalja eurozone. To je ublažilo strahovanja ulagača od produbljivanja dužničke krize, pa su pale premije na državne obveznice rubnih zemalja eurozone, a pritom se oporavila i europska valuta.

Euro je dodatno ojačao prema dolaru u petak, nakon slabih podataka koji su pokazali da je u prošlom mjesecu broj novootvorenih radnih mjesta u SAD-u porastao za samo 39 tisuća, znatno manje nego što se očekivalo.

Izostao je oporavak na tržištu rada, a on je ključ za ukupan oporavak američkog gospodarstva - komentirao je slabljenje dolara David Semmens iz banke Standard Chartered. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox