Fina: Na koja novčana sredstva ne sjeda ovrha

Financijska agencija dodatno je pojasnila postupak provođenja ovrha kada se radi o novčanim sredstvima izuzetim od ovrhe u 8 slučajeva te navodeći da je od ovrhe izuzet iznos od dvije trećine prosječne neto plaće u Hrvatskoj, a ako je plaća manja od prosječne, iznos od dvije trećine plaće.

Od 1. siječnja ove godine, prema Zakonu o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima Fina provodi ovrhe na novčanim sredstvima poslovnih subjekata i građana po svim računima i oročenim novčanim sredstvima u svim bankama, prema osobnom identifikacijskom broju ovršenika bez njegove suglasnosti.

Iz Fine navode kako se prema Ovršnom zakonu ovrha ne provodi na slijedećim novčanim sredstvima:

- primanjima po osnovi zakonskoga uzdržavanja, naknade štete nastale zbog narušenja zdravlja ili smanjenja, odnosno gubitka radne sposobnosti, naknade štete za izgubljeno uzdržavanje zbog smrti davatelja uzdržavanja;
- primanjima po osnovi naknade zbog tjelesnoga oštećenja prema propisima o invalidskome osiguranju;
- primanjima po osnovi socijalne skrbi; primanjima po osnovi privremene nezaposlenosti;
- primanjima po osnovi dječjega doplatka;
- primanjima po osnovi stipendije i pomoći učenicima i studentima;
- naknadama za rad osuđenika, osim za tražbine po osnovi zakonskoga uzdržavanja te za tražbine naknade štete prouzročene kaznenim djelom osuđenika i primanjima po osnovi odličja i priznanja.

Pod plaćom se podrazumijeva i mirovina i naknada za nezaposlene

Od ovrhe je izuzet iznos od jedne trećine prosječne neto plaće u RH, a ako je plaća manja od prosječne, izuzima se iznos od dvije trećine iznosa plaće. Pod plaćom se podrazumijeva i naknada za nezaposlene, naknada za skraćeno radno vrijeme, naknada zbog umanjenja plaće, mirovina, plaća vojnih osoba, primanja osoba u pričuvnom sastavu za vrijeme vojne službe i druga stalna novčana primanja civilnih i vojnih osoba. Izuzeće od ovrhe se ne primjenjuje za osnove koje su izdane po Ovršnom zakonu po kojemu se mogla plijeniti cijela plaća.

Kako bi ovršenik ostvario svoja prava vezana uz izuzeće novčanih sredstava od ovrhe mora ispuniti obrazac "Obavijest iz članka 122. stavka 1. Ovršnog zakona" (koji je dostupan u Fininim poslovnim jedinicama i na Fininoj internetskoj stranici www.fina.hr.) te ga dostaviti u poslovnicu Fine koja obavlja poslove prisilne naplate. Popis poslovnica u koje se Obavijest može dostaviti dostupan je na Fininoj internetskoj stranici.

Na temelju ispunjenog obrasca Obavijest, Fina o istome obavještava banku, koja otvara poseban račun za ova sredstva, te uplatitelja primanja izuzetih od ovrhe, kako bi ovršenik mogao ovim sredstvima slobodno raspolagati. Sva svoja pitanja klijenti mogu uputiti preko Fininog Odjela za odnose s korisnicima na besplatan broj telefona 0800 0080 ili putem adrese e-pošte: prisilna.naplata@fina.hr. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox