Franak ojačao prema euru i dolaru, ulagači iskušavaju SNB

Švicarski franak ojačao je u srijedu prema euru i dolaru na međunarodnim tržištima valuta jer su ulagači odlučili iskušati odlučnost švicarske središnje banke da ograniči jačanje nacionalne valute a priželjkuju i sigurna utočišta za kapital nakon slabih gospodarskih pokazatelja iz Njemačke.

 

Euro je tako oko podneva oslabio prema franku 0,6 posto, na 1,1379 franaka a nakratko je kliznuo i na 1,1371 franak. Dolar je također bio u minusu prema švicarskoj valuti, i to 0,5 posto, kliznuvši na 78,77 centima.

Od početka tjedna trgovci pozorno prate signale koji bi ukazivali na to da švicarska središnja banka intervenira na terminskim tržištima prodajom franaka kako bi preplavila tržišta nacionalnom valutom i odvratila ulagače od kupovina. U SNB-u nisu željeli komentirati ta nagađanja.

Švicarska je banka dosada zazirala od intervencije na spot tržištima jer je u posljednjoj takvoj intervenciji zabilježila gubitke. Euro je u međuvremenu pritisnuo snažan pad indeksa poslovne klime u Njemačkoj, na najnižu razinu u 14 mjeseci, potpirivši bojazni među ulagačima o posustajanju svjetskog gospodarskog rasta. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox