Grčka kriza potkopava snagu eura

Tečaj eura prošloga je tjedna oslabio, pa je u cijelom trećem tromjesečju zabilježio najveći kvartalni pad u više od godinu dana, a s obzirom na zabrinutost ulagača u vezi dužničke krize, očekuje se i daljnji pritisak na europsku valutu.

 

Protekloga tjedna euro je oslabio prema dolaru 0,81 posto, na 1,3386 dolara. Treće tromjesečje završio je s gubitkom prema dolaru od otprilike 7 posto. To je najveći kvartalni gubitak eura od drugog tromjesečja 2010. godine.

Bilo je to uzbudljivo tromjesečje, a tako će se vjerojatno nastaviti i u iduća tri mjeseca. Završili smo tromjesečje, a da nismo niša bliže rješenju europske dužničke krize, britanska središnja banka je izgleda spremna dodatno popustiti monetarnu politiku, moguće da će joj se pridružiti i Fed, a globalni gospodarski izgledi i dalje nam daju konfuznu sliku - kaže Kathleen Brooks, direktorica istraživanja pri Forex.comu.

 

Bankrot Grčke sve izvjesniji

Bivši glavni ekonomist Europske središnje banke (ECB) Otmar Issing protekloga je tjedna kazao da je bankrot Grčke i njezin izlazak iz eurozone neminovan kako bi se spriječilo širenje 'zaraze' u europskoj monetarnoj uniji.

Europa je i dalje pokretač tržišta valuta. Najviše se priča o europskom fondu za financijsku stabilnost (EFSF). Pa iako je njegove promjene prošloga tjedna ratificirao njemački parlament, i dalje imamo pitanja u vezi njegove veličine i je li uopće dovoljno velik - kaže Gareth Sylvestar, strateg za valute pri Klarity FX-u.

U odnosu na švicarsku valutu, euro je protekloga tjedna oslabio 0,53 posto, na 1,2157 franaka. Istodobno, prema jenu se spustio 0,2 posto, 103,08 jena. (Hina/dk)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox