Grčka za dlaku izbjegla bankrot

Foto: Ilustracija

Nakon dvanaest sati pregovaranja, ministri financija eurozone i MMF noćas su se dogovorili da će do 2020. grčki dug smanjiti na 124 posto BDP-a. To je rasterećenje grčkog duga za oko 40 milijarda eura, doznaje se od europskih izvora.

Na sastanku u Bruxellesu bili su i direktor Europske središnje banke Mario Draghi te glavna direktorica MMF-a Christine Lagarde.

Ministri financija su još u subotu razgovarali telefonski pokušavajući izgladiti nesuglasice u vezi s načinima smanjenja grčkog duga koji bi se, bez novih mjera, do 2020. popeo na 144 posto BDP-a, po radnom dokumentu na kojemu su radili ministri.

Tako će se financijska pomoć koju Grčka čeka već mjesecima početi isplaćivati u prosincu, priopćili su ministri financija eurozone. U prosincu će se isplatiti više od 34 milijarde, a ostatak od gotovo 10 milijarda u tri obroka u prvom tromjesečju 2013., uz uvjet da Grčka provede obećane reforme, piše hrt.hr.

Grčki premijer Antonis Samaras je u Ateni izrazio zadovoljstvo dogovorom EU-a i MMF-a. Sve se dobro završilo. Svi Grci zajedno borili su se i sutra počinje novi dan za sve Grke, rekao je.

Grčka, čija je blagajna prazna i koja je nedavno morala donijeti nove mjere štednje, tjednima je nestrpljivo čekala dogovor EU-a i MMF-a o svom dugu koji je bio uvjet za isplatu tranša obećane pomoći koja se mjesecima odgađala. (sh)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox