HAMAG Invest: lani odobreno 243 jamstva

Foto: Ilustracija

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo i investicije (HAMAG Invest) u 2012. je odobrila 243 jamstva, što je potaknulo 924 milijuna kuna investicija i zapošljavanje 829 novih radnika, dok se u ovoj godini očekuju jamstva za 400 projekata u malom i srednjem poduzetništva, vrijednih više od 1,5 milijardi kuna, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare u HAMAG Investu. 

Lani je zaprimljeno 359 zahtijeva za jamstvom, što je porast od 148 posto prema godini prije, pri čemu je samo u zadnjem kvartalu zaprimljeno 189 zahtjeva ili 600 posto višePo iznesenim podacima, prošle je godine izvršeno plaćanje po 23 aktivirana jamstva u iznosu od 17,3 milijuna kuna. Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras je kazao kako je 2012. bila vrlo dobra godina, sektor malog i srednjeg poduzetništva više je koristio alate HAMAG-a, a u ovoj godini očekuje da će se poduprijeti više od 400 projekata, te potaknuti više od 1,5 milijardi kuna investicija u malom i srednjem poduzetništva. To bi, po iznijetim projekcijama, trebalo dovesti do otvaranja minimalno 1.500 novih radnih mjesta.

Maras je kazao i kako bi na Vladi sljedeći tjedan trebao biti i novi jamstveni program HAMAG-a koji će uvesti jamstva veća nego su sada, odnosno, najveće jamstvo koje će se moći dobiti je 18 milijuna kuna. Također, HAMAG će u ovoj godini provoditi mjere koje je planiralo Ministarstvo, a riječ je o mjerama jačanja konkurentnosti poduzetnika i obrtnika za što su Ministarstvo i HAMAG osigurali ukupno 75 milijuna kuna. Najavljeno je i da će HAMAG po pri put izravno kreditirati one koji žele pokrenuti posao, a riječ je o kreditima od 70 tisuća kuna, bez velikih osiguranja, za one koji imaju ideju na temelju poslovnog plana i žele sami sebe zaposliti. U 2014. se planiraju koristiti sredstva europskog investicijskog fonda i ovim se želi pokazati da HAMAG ima kapacitet provoditi i takve programe, kazao je ministar.

Ono na čemu se posebno inzistira, uz povećanje jamstava i investicija, je pokazati transparentno tko dobiva jamstva i na koji način, kazao je Maras koji smatra da javnost ima pravo znati tko je dobio jamstvo i koji projekti, odnosno građani imaju pravo znati kojim je projektima država pomogla. Među projektima u kojima će HAMAG sudjelovati ove godine u suradnji s Ministarstvom turizma je projekt 1.000 bazena za hrvatski turizam, a u suradnji s EBRD-om projekt zelena tehnologija i obnovljivi izvori energije, za što je predviđeno 1,2 milijuna kuna. Maras je istaknuo kako više neće biti programa koji su unaprijed osuđeni na aktivaciju jamstava, odnosno, nema mjesta za političke projekte, već samo za razvojne.

Tako se primjerice polovina lani aktiviranih jamstava odnosi na samo jedan program koje je provodila bivša Vlada, na program razvoja govedarstva. Od 23 aktivirana jamstva pola ih je iz tog programa, a to tako ne bi trebalo funkcionirati, poručio je Maras. Na upit o špekulacijama o promjeni na čelu Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), Maras je ponovio kako o svim promjenama u javnim poduzećima odlučuje Vlada te kako on ima određene rezerve prema radu HBOR-a i tražit će da se neke stvari u budućnosti drugačije rade, ali da se o tome razgovara na tijelima kao što je Nadzorni odbor. Na pitanje kako se misli stimulirati poduzetnike na investiranje, budući da upozoravaju da su krediti još uvijek kratke ročnosti, a kamatne stope visoke, Maras je odgovorio kako postoje mnogi alati, jedan od njih je veće preuzimanje rizika HBOR-a, a i HPB također treba ići s posebnim programima koji će snažnije kreditirati domaće poduzetnike s povoljnijim kamatnim stopama. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox