HDZ-ovac Marić: HNB je dopustio atentat na građane zadužene u švicarcima

Predsjednik saborskog Odbora za financije Goran Marić (HDZ) žestoko je kritizirao Hrvatsku narodnu banku (HNB), zamjerajući joj da ne djeluje u općim, nacionalnim interesima, te pozivajući na hitnu promjenu Zakona o HNB-u.

HNB je odavno skrenuo s nacionalnog puta i snažno se upregnuo u privatne interese, poručio je Marić na sjednici Odbora, koji nije prihvatio izvješće HNB-a za 2010., budući da je većina članova bila suzdržana. 

Ocijenio je da monetarna politika, kojom upravlja HNB, već godinama potiče uvoz, a "ubija" izvoz i domaću proizvodnju, te da u vrijeme najveće gospodarske i financijske krize bankarskom sektoru dopušta veliki profit, od čega su 4,4 milijarde kuna samo prihodi od provizija i naknada kojih je u bankama čak 227. Dobar dan - naknada, hoćete sjesti - naknada, doviđenja - naknada. Kao da HNB uživa da većina u Hrvatskoj ispašta, a pojedinci se sramotno bogate, rekao je Marić. HNB je prozvao da ni jednu mjeru nije donio selektivno i ciljano, te da je novac od otpuštanja devizne pričuve darovao bankama, a ne gospodarstvu.

Atentat na građane

Marić je HNB žestoko kritizirao i jer je, rekao je, dopustio "socijalnu diverziju i atentat na građane" izazvan kreditima u švicarskim francima, te što ni u vrijeme najveće krize od dobiti banaka u državnom proračunu nije završila ni kuna. Ne možete objasniti zašto ste zadali takav udarac Hrvatskoj, a trebali bi raditi u interesu Hrvatske, poručio je viceguverneru HNB-a Relji Martiću koji je predstavio izvješće, ističući da od njega (Martića) ne želi nikakve odgovore, jer je iznosio konstatacije, a ne postavljao pitanja. (Hina/jk)

 

 

Foto: Pixsell

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox