HFP zakazao javnu dražbu na ZSE 15. ožujka

Na Zagrebačkoj burzi sredinom ovog mjeseca, 15. ožujka, održat će se četvrta ovogodišnja javna dražba za prodaju redovitih dionica i poslovnih udjela iz državnog portfelja, a prodavat će se dionice i udjeli u 16 trgovačkih društava, među kojima i 17,54 posto dionica županjske Sladorane za što se početno traži 58 milijuna kuna, podaci su iz poziva za dražbu koju je Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) objavio na svojim web stranicama.

Na dražbi će se prodavati i 18,56 posto dionica virovitičkog Agroservisa za što se traži 2 milijuna kuna. Za tek nešto manju početnu cijenu, 1,97 milijuna kuna, prodaje se 49,03 posto dionica Tiskare Gospić, što je ujedno i najveći ponuđeni dionički udjel na toj dražbi. Na dražbi će uz ostalo biti ponuđeno i 0,80 posto dionica zagrebačkog Znanja za što se početno traži 316,5 tisuća kuna, dok se 1,46 posto dionica creskog Brodogradilišta prodaje za 163 tisuće kuna. Na prodaju će i 0,04 posto dionica Zagrebačke banke, a te će se dionice prodavati po zadnjoj postignutoj prosječnoj cijeni na Zagrebačkoj burzi prije objave poziva za dražbu/oglasa u dnevnim novinama. Nominalna vrijednost tih dionica je, kako se navodi u pozivu, 460 tisuća kuna.

U pozivu stoji i da se dionice i poslovni udjeli mogu kupiti jedino u cijelosti, odnosno veličina paketa jednaka je količini predmeta dražbe i početna cijena prodaje izražena je za paket. Na prijašnje tri javne dražbe HFP-a na Zagrebačkoj burzi nisu ostvareni veliki prometi, a na zadnjoj dražbi, 21. velječe nije uopće bilo prometa. Prije toga, na dražbi 17. i 18. siječnja ostvareno je blizu 1,4 milijuna kuna prometa, dok su na dražbi od 27. siječnja do 1. veljače od ponuđenih paketa dionica i poslovnih udjela u 109 tvrtki prodani paketi u njih tek četiri i to za oko 1,7 milijuna kuna. (Hina/mš)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox