HGK: Pad BDP-a u 2010. bit će 1,6%, a tek krhak oporavak u 2011.

Procjenjuje se da će pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini u Hrvatskoj iznositi 1,6%, a u 2011. rast će biti spor i krhak, istaknula je direktorica Centra za makroekonomske analize Hrvatske gospodarske komore (HGK) Jasna Belošević Matić.

Govoreći na Skupštini HGK o trendovima u hrvatskom gospodarstvu navela je da je industrijska proizvodnja u prvih deset mjeseci na godišnjoj razini još uvijek manja za 1,8 posto. Trgovina u prvih devet mjeseci bilježi pad prometa za 2,7 posto, a negativne trendove bilježi i građevinarstvo u kojem je vrijednost predviđenih radova u prvih devet mjeseci 17 posto manja nego u istom razdoblju lani.

Turizam bilježi lagani oporavak na temelju inozemne potražnje pa je tako u prvih devet mjeseci ostvareno 2,7 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje lani. Rezultat je to prvenstveno povećanja broja noćenja stranih turista (3,6 posto). Belošević Matić je posebno upozorila na podatke o nezaposlenosti koja je, kaže, najviša unazad pet godina.

Naglasila je kako problem hrvatskog tržišta rada ne leži samo u rastu nezaposlenosti već u sve nepovoljnijem odnosu kontigenta aktivnog i neaktivnog stanovništva. Tako je u posljednje četiri godine broj umirovljenika uvećan za oko 100 tisuća, dok je aktivno stanovništvo smanjeno za 55 tisuća. Što se tiče proračuna za 2011. istaknula je kako je on nastavak dosadašnjih proračuna i rebalansa koji ne nudi bitnije promjene u fiskalnoj politici. Ono od čega proračun za narednu godinu polazi je zadržavanje državne potrošnje u ovogodišnjim okvirima s tim da nema uvođenja novih poreza, a istodobno se neće smanjivati plaće, mirovine i socijalna davanja. Načelno, proračun za narednu godinu nudi tek sitne pomake.

Ocijenila je kako stanje u gospodarstvu nije obećavajuće, ali niti beznadno. Problemi su dublji nego se čini, nije im se prišlo dovoljno ozbiljno i na vrijeme i zato će oporavak biti spor. Mišljanja je kako u 2011. ne treba očekivati značajne promjene, no treba biti optimist, iako će rast biti spor i krhak.

Predsjednik HGK Nadan Vidošević je istaknuo kako dugi niz godina živimo na tuđoj akumulaciji bez vlastite štednje te kako više od 35 godina nije izgrađena niti jedna nova industrija. Za dvije godine Hrvatska će biti dužna 60 milijardi eura, a samo za vraćanje kamata po tom dugu trebat će ekonomski rast od preko deset posto, kazao je. Stoga poziva vlast, opoziciju, socijalne partnere, civilno društvo da sjednu za isti stol o počnu razgovarati o strateškom razvoju Hrvatske u 21. stoljeću. Temeljni izazov za Hrvatsku je novi investicijski zamah bez kojeg se ne može naprijed, kazao je. Na Skupštini je donesena odluka o smanjivanju broja zaposlenika u HGK za pet posto u idućoj godini te je najavljeno i otvaranje Centra za useljeničku politiku. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox