HNB kao čuvar: Euro 2012. ide na 7,8 kuna

Euro trenutačno raste, a isti trend možemo očekivati i sljedeće godine. Jedini koji može spriječiti euro da ne prijeđe granicu os osam kuna je HNB, piše Večernji list.

Makroekonomist Ante Babić iz Centra za ekonomski međunarodni monetarni razvoj smatra kako će cijelu 2012. godinu obilježiti pritisci na rast eura koji bi mogao dosegnuti vrijednost od 7,7 do 7,8 kuna, no smatra da će HNB braniti psihološku granicu od 8 kuna.

Intervencija HNB-a

Psihološka jer granica bila i 7,5 kuna, no osam je puno veća brojka i loše bi bilo da je probije, kaže Babić. Uvjeren je kako će HNB zaustaviti euro prije nego što dosegne osam kuna i to rezervacijama i vraćanjem ograničenjem.  Babić naglašava kako je normalno da euro raste, no ne previše i prebrzo jer bi nastala panika i špekulacije.

Zdeslav Šantić, glavni analitičar Splitske banke granicu eura postavlja između 7,50 i 7,53 kune, PBZ ju postavlja na 7,6 kuna, a Raiffeisen istraživanja za prvi kvartal sljedeće godine postavljaju je na 7,5 kuna.

Hrvoje Stojić, direktor Ekonomskih analiza Hypo banke ne želi brojčano nagađati koliko bi euro mogao iznositi sljedeće godine i smatra da je 7,52 kune za euro dobra razina otpora deprecijacijskih pritiscima te naglašava da bi HNB vjerojatno intervenirao kad bi euro naglo porastao prema razini 7,55. (jk)

 

 

 

Izvor: Večernji list, 12., prosinca 2011.

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox