HNB lajkao dogovor Vlade i banaka

Hrvatska narodna banka (HNB) priopćila je da podržava današnji dogovor hrvatske Vlade i banaka o mjerama za ublažavanje položaja korisnika stambenih kredita vezanih uz švicarski franak.

HNB podržava svojim mjerama i regulatornim pravilima I. Dodatak memorandumu o mjerama za ublažavanje položaja korisnika stambenih kredita koji su bili ugovorili otplatu stambenih kredita primjenom valutne klauzule vezane uz švicarski franak, a kojeg su Vlada i banke potpisale 17. kolovoza 2011. - navodi se u priopćenju HNB-a. Iz središnje banke ističu da će one kreditne institucije koje odluče svoje poslovanje prilagoditi tom Memorandumu, tj. njegovom I. Dodatku i bez formalnog pristupanja, HNB u smislu svojih mjera i regulatornih pravila tretirati jednako kao i banke koje su Memorandum, odnosno njegov dodatak potpisale, i tako mu i formalno pristupile. Imajući u vidu poteškoće s kojima su se građani do sada susretali prilikom otplaćivanja kredita vezanih uz švicarski franak, a na koje je HNB pravovremeno upozoravala, i posebno imajući u vidu mjere koje će se poduzeti slijedom spomenutog dogovora Vlade i banaka, HNB i ovom prilikom ističe da smatra neprimjerenim daljnje odobravanje novih kredita s valutnom klauzulom vezanom uz švicarski franak - navodi se u priopćenju.

Neovisno i o Dodatku i o prethodno navedenim mjerama, HNB je sa svoje strane uvijek spremna poduzeti i poduzeti će sve regulatorne mjere koje joj stoje na raspolaganju, te sve druge mjere, a sukladno svojim zakonskim ovlastima, koje su potrebne kako bi se održala primjerena stabilnost financijskog sustava zemlje, a posebno bankarskog sustava, zaključuje se u priopćenju HNB-a. Premijerka Jadranka Kosor i čelnici osam poslovnih banaka danas su u Banskim dvorima potpisali dodatak memorandumu o mjerama za ublažavanje položaja korisnika stambenih kredita uz valutnu klauzulu u švicarskim francima kojim se predviđa fiksiranje tečaja franka na 5,8 kuna na rok od pet godina, dok bi razlika anuiteta između tog fiksiranog i stvarnog tečaja formirala odgođeno potraživanje, tzv. balon, a na to se potraživanje prvih šest mjeseci ne bi obračunavala naknada dok bi nakon toga naknada mogla iznositi maksimalno 3,95 posto. Dodatak memorandumu potpisali su predsjednica Vlade Jadranka Kosor i čelnici Erste&Steiermaerkische bank, Hypo Alpe-Adria-Bank, OTP banke, Privredne banke Zagreb, Raiffeisenbank Austria, Societe Generale-Splitske banke, Volksbank i Zagrebačke banke. (Hina/mš)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox