HPB u prvom polugodištu ima 58,2 milijuna kuna dobiti

Hrvatska poštanska banka (HPB) prvo polugodište ove godine završila je s 58,2 milijuna kuna dobiti nakon oporezivanja, što je 7,8 posto viša dobit u odnosu na isto razdoblje prošle godine, izvijestili su iz te banke.

Ukupna imovina, koja na dan 30. lipnja ove godine iznosi 15,4 milijarde kuna i za 4,5 posto je veća u odnosu na kraj 2010., povećana je najvećim djelom usljed rasta depozitne osnovice, a posebno zbog povećanja štednje stanovništva koja je porasla za 320,8 milijuna kuna tijekom polugodišta. Iz HPB-a navode da je nadalje rast imovine banke posljedica porasta kreditnih plasmana od 158,9 milijuna kuna za prvih šest mjeseci, a rasla su i ulaganja u portfelj vrijednosnica. Kao odgovor na stagnaciju na tržištu banka je nastavila smanjivati kamatne stope na kredite kako za gospodarske subjekte tako i za stanovništvo. To je dovelo do rasta bruto kredita trgovačkim društvima za gotovo 100 milijuna kuna te također rasta stambenih kredita stanovništvu za 66,5 milijuna kuna.

Ovakva kretanja u banci nastavljaju se od početka 2010. godine i govore o ostvarenoj stabilnosti i povjerenju klijenata te blagom rastu tržišnog udjela, ističu iz HPB-a. Ostvaren je rast neto kamatnih prihoda od 19 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što je rezultat većim djelom smanjenja kamatnih troškova, a manjim rasta kamatnih prihoda. Sniženi su i prihodi banke od provizija i naknada obzirom da je tijekom ove godine HPB korigirala i razinu dosadašnjih naknada. Unatoč još uvijek nepovoljnim tržišnim kretanjima i novim rezervacijama koje za prvih šest mjeseci iznose 45 milijuna kuna, banka nastavlja trend stabilnog rasta i pozicioniranja na bankarskom tržištu, navode iz HPB-a. (Hina/mš)

 

 

 

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox