Hrvatska poštanska banka snižava kamate na stambene kredite

Hrvatska poštanska banka (HPB) je objavila da od 1. travnja smanjuje kamatne stope na sve stambene kredite stanovništvu. Nova kamatna stopa za prvu godinu otplate kredita je fiksna i iznosi 4,95 posto, a nakon toga 5,95 posto promjenjivo na kredit za kupnju ili adaptaciju stana, kuće, garaže ili parkirnog mjesta, navodi se u priopćenju HPB-a.

Također, dodaje se, kamate će biti snižene i dosadašnjim korisnicima stambenih kredita. Kao novost HPB stambenih kredita ističu i mogućnost odobravanja kredita i fizičkim osobama koje putem žiro računa primaju dohodak od samostalnog rada te osobama zaposlenim u inozemstvu i pomorcima. Prema novim uvjetima klijentima su na raspolganju tri modela instrumenata osiguranja, a njihovom kombinacijom omogućeno je dobivanje kredita bez jamaca. Kao instrumente osiguranja korisnici kredita mogu koristiti i namjenski depozit, hipoteku na nekretninu, policu životnog osiguranja ili udjele u fondovima HPB Investa. Rok otplate kredita je do 30 godina s mogućnošću ugovaranja počeka od 12 mjeseci.

Kredit se može iskoristiti i za otplatu ranije realiziranih stambenih i nenamjenskih kredita u HPB-u ili drugim bankama, ističu iz HPB-a. Podsjećaju i da Hrvatska poštanska banka prethodnih godina nije povećavala kamate na kredite građanima, već je u nekoliko navrata snižavala kamate stope na stambene kredite, a od listopada 2010. godine snizila je kamate i na kredite za umirovljenike, kredite za zatvaranje obveza te nenamjenske kredite. Racionalizacija ukupnih troškova poslovanja i jeftiniji izvori sredstava za kreditiranje omogućili su smanjenje kamatnih stopa na kredite, naglašavaju iz HPB-a. (Hina/mš)

 

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox