Hrvatski izvoznici više ne žele devalvaciju kune

Hrvatski izvoznici više ne zagovaraju devalvaciju kune jer bi se u sadašnjim okolnostima, s visokim dugom i državnim deficitom, s time bilo opasno igrati, rečeno je na konferenciji za novinare udruge Hrvatski izvoznici.

 

Nažalost, devalvacija nije primijenjena onda kada je mogla snažno potaknuti rast izvoza, u vrijeme kada hrvatsko gospodarstvo nije bilo toliko eurizirano, a danas bi zbog enormne zaduženosti mogla negativno utjecati na cjelokupno gospodarstvo, standard građana, pa i na izvoznike, istaknuo je predsjednik Hrvatskih izvoznika Darinko Bago. Umjesto devalvacije izvoznici danas traže snažniju pomoć države kroz jačanje HBOR-a i preusmjeravanje državnih subvencija u potpore koje će biti prilagođene njihovim potrebama.

Naše analize su pokazale da izvozi samo 12,5 posto hrvatskih poduzeća, no oni godišnje ostvare dvostruko veću dobit od svih ostalih zajedno, pa je jasno da se gospodarski rast može potaknuti samo jačanjem izvoza, kaže Bago. Ne zagovaramo ukidanje subvencija za neke grane, poput brodogradnje i poljoprivrede, ali očito se dio tih sredstava koristi neracionalno, a dugogodišnja hrvatska praksa neselektivnog subvencioniranja radi održavanja socijalnog mira nas je i dovela u sadašnju duboku krizu, smatraju čelnici Hrvatskih izvoznika.

Mala "nespretnost"

Potpredsjednik udruge Ante Babić ističe kako je i nedavna svjetska recesija potvrdila da se najviše isplati ulagati u izvoznike - primjer je Njemačka koja je u vrijeme krize doživjela veći gospodarski pad, ali se i brže oporavila i zahvaljujući izvoznoj ofenzivi lani ostvarila najbolje rezultate u povijesti. Hrvatska bi trebala preko HBOR-a osigurati povoljnije financiranje izvoznika, između ostalog i omogućavanjem kredita stranom kupcu s rokom otplate od 10 do 15 godina i kamatnom stopom ispod 3,5 posto, napominje Babić.

Dosadašnje Vladine mjere iz programa gospodarskog oporavka djelovale su općenito pozitivno na gospodarstvo, npr. javnim poduzećima omogućile su redovitije plaćanje, a bez paketa mjera za pomoć poduzećima A, B i C izvoznim bi tvrtkama zbog nelikvidnosti prihodi pali 3 do 7 posto. No, izvoznici ipak nisu zadovoljni jer se moralo napraviti više, po uzoru na zemlje EU i SAD koje su donijele mnogo snažnije mjere pomoći svojim gospodarstvima, a Hrvatska više nema vremena za čekanje - ono što misli poduzeti Vlada treba učiniti do proljeća iduće godine, kaže Babić.

Na konferenciji je najavljena 6. konvencija Hrvatskih izvoznika koja će se pod nazivom "Naš izlazak iz krize" održati u hotelu Westin iduće srijede, 18. svibnja. Za isti dan je, međutim, najavljen i 1. kongres hrvatskih menadžera i poduzetnika u organizaciji CROMA-e u hotelu Antunović. Babić tvrdi da su Izvoznici prvi odlučili organizirati svoj skup te smatra kako se ne radi o sukobu između dviju struja među poduzetnicima već da je do preklapanja dvaju skupova došlo nenamjerno, "zbog nespretnosti". (Hina/MJ)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox