HUB: Najstroži kriteriji za kreditiranje malih i srednjih poduzeća

Banke u ovoj godini ne očekuju značajne promjene u kreditnim politikama, kao ni u vezi kamatnih stopa, pokazuju nove Analize Hrvatske udruge banaka (HUB).

Anketa koju je HUB proveo među 10 banaka koje obuhvaćaju 80 posto bankarskog sustava pokazuje da u 2012. godini banke, s obzirom da se recesija nastavlja, ne očekuju neke bitne promjene - očekuje se za 4 do 5 posto sporiji rast kredita poduzećima, te za 5 posto brži rast kredita stanovništvu.

Slična su očekivanja i kod kamatnih stopa, kaže direktor HUB-a Zoran Bohaček koji podsjeća da su kamatne stope tržišna veličina. One padaju još od kraja 2009. godine, a mogle bi tako nastaviti i u ovoj godini, s obzirom da na međunarodnom tržištu cijena kapitala pada, no to ovisi ponajviše o stanju hrvatske ekonomije.

Ako se zaustavi rast loših kredita, Hrvatska očuva kreditni rejting, a BDP ipak počne rasti zahvaljujući najavljenim investicijama, i kamatne stope će pasti, ističe Bohaček.

Analize HUB-a pokazuju da se od kraja 2008. godine, kada je počela kriza, kreditiranje države pojačalo, krediti poduzećima ostali su stabilni, a kreditiranje stanovništva se smanjuje. To je posljedica razduživanja građana koji su u krizi počeli "stezati remen", tako da su osim stambenih kredita svi ostali krediti u tom segmentu zabilježili pad.

Poraslo kreditiranje državnih tvrtki

No zato je lani, nakon stagnacije u 2010. godini, ponovno poraslo kreditiranje državnih tvrtki, kao i države radi financiranja deficita. U 2011. potraživanja od središnje države porasla su za 7,6 milijardi kuna, odnosno za 1,5 milijardi kuna više nego prethodne godine.

Bohaček tvrdi da ipak ne postoji opasnost da država istisne privredu s tržišta kredita jer je likvidnost dovoljno velika, a kamatne stope na tržištu novca povijesno niske.

Direktor HUB-a dodaje kako je lani došlo do usporavanja rasta loših kredita pa je sada njihov omjer zaustavljen na 12,4 posto. Najveći udio imaju mala i srednja poduzeća - 20 posto, dok je kod stanovništva taj udio 8 posto.

Iako je u tri godine udio loših kredita kod stanovništva s 5 posto skočio na 8 posto podaci pokazuju da ipak, unatoč krizi, 92 posto građana vraća kredite bez većih problema, kaže Bohaček.

Zbog pogoršanja kvalitete kredita banke povećavaju pokrivanje loših plasmana rezervama i pooštravaju kriterije za dodjelu kredita malim i srednjim poduzećima, dok će kod velikih tvrtki i stanovišta kriteriji ostati na istoj razini kao i lani. (Hina/jh)

 

 

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox