Ingri prijeti stečaj, Arena Zagreb mogla bi na bubanj

Zagrebačka Ingra, jedno od najvećih i najuspješnijih hrvatskih građevinskih poduzeća blizu je stečaja.

Naime, jučer je istekao rok od 60 dana neprekinute blokade Ingrinih računa, što znači da sad svaki tvrtkin vjerovnik, neovisno o veličini njegova potraživanja može pokrenuti stečajni postupak.

Večernji list piše kako za sada nije poznato ima li tko to i namjeru učiniti, no vremena za spas Ingre je sve manje jer ako čelnici tvrtke sami ne nađu novac potreban za deblokadu računa bit će po zakonu prisiljeni sami podnijeti zahtjev za pokretanje stečaja.

Podsjetimo, Ingrin račun blokiran je od početka svibnja kad je makedonska Agencija državnih cesta raskinula s tvrtkom o gradnji magistralne ceste Štip-Strumica i naplatila jamstvo. Ukupna vrijednost ugovora bila je 50 milijuna kuna, a nagađa se da je iznos garancije 10 posto vrijednosti ugovora, odnosno oko 5  milijuna kuna.

Ingrini prihodi prošle godine su iznosili oko 281 milijun kuna, čak četiri puta manje nego rekordne 2008. godine. Situacija je takva da Ingra usprkos znatnoj imovini ne može otplatiti dug od 1,8 posto svog godišnjeg prihoda. Ako se taj dug ne sanira u sljedeća tri tjedna, Ingra će u stečaj, a njezina imovina će na bubanj. Najvrednija je Arena Zagreb, koju je Ingra financirala i sagradila, a potom iznajmila Gradu Zagrebu i državi. (jk)

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox