Intelu pala dobit, zaradili "samo" 53,3 milijarde dolara

Američki tehnološki div Intel izvijestio je da mu se dobit u četvrtom tromjesečju i u cijeloj 2012. godini smanjila a i njegove prognoze za tekuću godinu odražavaju teškoće u kojima se našao s obzirom na velike promjene u sektoru. 

Intelova dobit smanjila se u četvrtom tromjesečju za 27 posto, na 2,5 milijardi dolara, zbog čega je potonula i dobit u cijeloj 2012., za 15 posto, na 11 milijardi dolara. Prihodi su u posljednja tri mjeseca prošle godine kliznuli tri posto, na 13,5 milijardi dolara, a u cijeloj prošloj godini smanjeni su 1,2 posto, na 53,3 milijarde dolara.

Dobit je bila nešto ispod očekivanja a naglašava probleme s kojima se suočava najveći proizvođač čipova za osobna računala u svijetu u uvjetima pojačanog okretanja potrošača tabletima i ostalim mobilnim uređajima.

Prošle je godine svjetska prodaja osobnih računala pala za 3,5 posto, prema nedavnom izvješću tvrtke Gartner, koja je objavila i da je u posljednjem tromjesečju 2012. pad ubrzao na 4,9 posto, unatoč lansiranju najnovije verzije Microsoftova sveprisutnog operativnog sustava Windows 8.

Za tekuću godinu Intel predviđa prihode od oko 12,7 milijardi dolara, plus-minus 500 milijuna dolara. Poslovanje je u četvrtom tromjesečju uglavnom bilo u skladu s očekivanjima jer smo i dalje radili u okruženju obilježenom brojnim izazovima, konstatirao je izvršni direktor Paul Otellini. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox