"Italija i Španjolska se mogu izvući i bez pomoći izvana"

Predsjednik njemačke središnje banke Jens Weidmann pozvao je svoju zemlju da preuzme ulogu "stupa stabilnosti" u borbi s dužničkom krizom i da se zauzima za očuvanje neovisne monetarne politike.

Najveće europsko gospodarstvo nosi "posebnu odgovornost" koja premašuje njezinu ulogu glavnog financijaša programa pomoći i jamstava koji se pripremaju u zadnjih godinu dana, rekao je čelnik Bundesbanke u govoru u Berlinu na skupu njemačkih poslodavaca.

Njemačka mora ispuniti svoju zadaću stupa stabilnosti" pružajući "dobar primjer" u vođenju javnih financija, ali i zauzimajući se za "stabilnu europsku monetarnu politiku, naglasio je.

Jači angažman ECB-a - pogreška

Weidmann, bivši savjetnik Angele Merkel koji je na vodeću dužnost u Bundesbanci došao prije nekoliko mjeseci, pozvao je kancelarku da ne skrene sa svog pravca, usprkos sve brojnijim pozivima da se Europska središnja banka (ECB) jače uključi u borbu s krizom.

To bi bila "ozbiljna pogreška", ocijenio je Weidmann koja bi "dodatno potkopala povjerenje". Zadaća bilo koje središnje banke, pa tako i banke koja je zajednička za 17 zemalja eurozone, "nije da financira državni proračun, naprotiv, to joj je zabranjeno", upozorio je. Protivljenje Berlina je glavna zapreka većoj ulozi ECB-a u suzbijanju krize, kakvo primjerice traži Francuska.

Spomenuvši izrijekom Italiju i Španjolsku, čije su kamatne stope ovih tjedana dosegnule vrhunac, Weidman je ocijenio da će se te dvije zemlje izvući iz krize bez pomoći izvana, za razliku od Grčke, Irske i Portugala. U tim dvama slučajevima, siguran sam da im ne treba pomoć izvana, već da će si same moći pomoći te da će njihove vlade donijeti nužne mjere" u tu svrhu. (Hina/jk) 

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox