Izvršni direktor poručio: Goldman Sachs dere klijente

Američka investicijska banka Goldman Sachs pretvorila se u kompaniju čija je jedina zadaća izvući iz klijenata sve što se može, izjavio je izvršni direktor u ostavci u prilogu za New York Times.

Izvršni direktor Greg Smith kazao je da je taj div Wall Streeta zamijenio nekadašnju politiku zarađivanja novaca za klijente novom koja klijente smatra muppetima. Zaposleni govore o tome "kako oderati klijente", dodao je. Odgovornost za tu promjenu pripisao je glavnom izvršnom direktoru Lloydu Blankfeinu i predsjedniku uprave Garyju Cohnu. Oni su za svog mandata zaboravili nekadašnju kulturu poduzeća, nastavlja Smith u napisu objavljenom na njegov zadnji radni dan u Goldman Sachsu.

Otvoreno mogu reći da okruženje nikada nije bilo tako otrovno i destruktivno, zaključio je. Najjednostavnije rečeno, interesi klijenta potiskuju se u drugi plan u sadašnjem modelu poslovanja poduzeća koje samo misli kako će zaraditi, pojašnjava Smith. S nostalgijom se prisjeća kako je prije 12 godina počeo raditi u sasvim drugačijoj firmi, čija je kultura bila utemeljena na poštenju i "prioritetnom interesu klijenata"Takva je kultura bila tajni recept koji je proslavio tu bankarsku instituciju i omogućio joj da tijekom 143 godine pridobiva povjerenje klijenata, poručio je.

Goldman Sachs odbacio je Smithove ocjene, naglašavajući da je fokusiran na interese klijenata. Ne slažemo se s objavljenim stajalištima, za koja smatramo da ne odražavaju naš model poslovanja. Smatramo da ćemo biti uspješni samo ukoliko su uspješni naši klijenti. Ta temeljna istina glavni je motiv našeg poslovanja, ističu. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox