Jačanje američkog gospodarstva ohrabrilo ulagače na svjetskim burzama

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, zahvaljujući ponajviše podacima koji ukazuju na jačanje američkog gospodarstva.

 

BDP SAD-a porastao za 2,6%

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks prošloga tjedna ojačao 1 posto, na 11.573 boda, dok je S&P 500 porastao 0,7 posto, na 1.256 bodova, a Nasdaq indeks 0,9 posto, na 2.665 bodova. Prošloga je tjedna objavljeno da je bruto domaći proizvod SAD-a u trećem tromjesečju porastao 2,6 posto, a ne 2,5 posto, koliko je prethodno procijenjeno. Neki će reći da je rast od 2,6 posto razočaravajući, no treba sagledati širu sliku. Mnogi analitičari očekuju rast gospodarstva u četvrtom tromjesečju i idućoj godini za 3 i više posto - kaže Phil Orlando, strateg u tvrtki Federated Investors.

 

Oporavak američkog gospodarstva ide prema planu, posebno u financijskom sektoru

Među najvećim dobitnicima bio je prošloga tjedna financijski sektor jer se ulagači nadaju da će se nastaviti preuzimanja u tom sektoru, nakon što su dvije kanadske banke u samo tjedan dana najavile kupnju američkih regionalnih banaka. Preuzimanja pozitivno utječu na tržište jer pokazuju da su kompanije sve sigurnije da će se nastaviti oporavak gospodarstva, pa su spremne trošiti novac na širenje poslovanja. Prema podacima tvrtke za istraživanje tržišta Dealogic, vrijednost preuzimanja porasla je u ovoj godini za 18 posto u odnosu na prošlu, na otprilike 2.700 milijardi dolara. Ulagači se nadaju da će i najveće američke banke krenuti putem kanadskih, pa početi preuzimati manje 'igrače' na tržištu i tako jačati svoje pozicije. Uz to, raste optimizam u vezi oporavka američkog gospodarstva u idućoj godini. Oporavak traje 18 mjeseci i situacija se postupno poboljšava - kaže Alan Gayle, strateg u tvrtki RidgeWorth Investments.

 

Pozitivni skok dionica i u energetskom sektoru

Osjetno su ojačale i dionice u energetskom sektoru, zahvaljujući skoku terminske cijene nafte, po prvi puta nakon dvije godine, iznad razine od 91 dolara po barelu. Zahvaljujući tome, od početka prosinca S&P 500 indeks ojačao je 6,5 posto, pa je u odnosu na početak godine na dobitku 12,7 posto. No, po pojedinim tehničkim i pokazateljima raspoloženja, u kratkom roku mogao bi uslijediti pad cijena dionica. Ipak, ulagači su optimistični po pitanju dugoročnijih izgleda na tržištu. Kratkoročno ne očekujem dramatičan pad, nego lagane oscilacije cijena. To što je obujam trgovanja mršav i što cijene dionica idu malo gore, pa malo dole govori da je na snazi svojevrsna korekcije tržišta - kaže Keith Springer, predsjednik tvrtke Springer Financial Advisors.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 2,33 posto, na 6.008 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,07 posto, na 7.057 bodova, a pariški CAC 0,85 posto, na 3.900 bodova. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna oslabio 0,2 posto, na 10.279 bodova. (Hina/DK)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox