Japan bi MMF-u mogao osigurati do 50 milijardi dolara

Japan je izvijestio da može osigurati do 50 milijardi dolara za Međunarodni monetarni fond kako bi se pomoglo eurozoni u dužničkoj krizi, upozorivši ipak da točan iznos još nije određen.

Japan razmatra iznos koji će uplatiti MMF-u, ali dogovor nećemo moći postići prije sastanka G20 ovog vikenda, rekao je dužnosnik ministarstva financija. MMF zajedno s Europskom središnjom bankom i EU-om čini trojku kreditora i u siječnju je izvijestio da želi povećati svoju kreditnu sposobnost za do 500 milijardi dolara za potrebe suzbijanja dužničke krize.

MMF-ova izvršna direktorica Christine Lagarde i ostali visoki dužnosnici međunarodnog zajmodavca ispitat će na sastanku 20 najvećih razvijenih i gospodarstava u razvoju G20 kakva je njihova spremnost da sudjeluju u tom paketu. Sjedinjene Države već su im poručile da ne planiraju izdvajati više novca. Japanski ministar financija Jun Azumi kazao je u ovom tjednu da G20 još nije spreman izdvajati dodatna sredstva za MMF, dok Kina i Japan, koji spadaju među najveće financijere, dijele mišljenje da "možda još ima prostora za dodatna europska nastojanja" u borbi protiv dužničke krize.

Azumi je kazao da će ovoga vikenda u Mexico Cityju kolegama iz G20 dati priliku da "ispitaju napredak u Europi". Japan namjerava financirati svoj doprinos MMF-u iz povrata dijela sredstava koja je 2009. uplatio MMF-u za potrebe borbe protiv financijske krize. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox