Japanci očekuju rast BDP-a od 2,5 posto

Foto: Shutterstock

Japanska vlada u ponedjeljak je procijenila da će rast realnog japanskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) najvjerojatnije iznositi 2,5 posto u nadolazećoj fiskalnoj godini koja u toj zemlji započinje 1. travnja. 

Time će očekivani rast biti znatno snažniji od prvotno očekivanih 1,7 posto, koliko je vlada procijenila prošlog ljeta. Projicirani rast uglavnom je u skladu s nedavno objavljenom prognozom japanske središnje banke, ali je snažniji u usporedbi s procjenama ekonomista iz Reutersove ankete koji su u prosjeku očekivali rast od 1,8 posto.

Ujedno u vladi očekuju da će nominalni BDP u nadolazećoj fiskalnoj godini dosegnuti 2,7 posto i time prvi puta u 16 godina nadmašiti rast realnog BDP-a. Vlada je pak snizila prognozu za tekuću fiskalnu godinu, koja završava 30. travnja 2013., na jedan posto, nasuprot prvotno procijenjenih 2,2 posto.

Očekuje se da će izvoz porasti budući da bi se globalno gospodarstvo trebalo postupno oporaviti, što će pomoći korporativnim aktivnostima. Mjere japanske vlade također će poduprijeti kapitalnu potrošnju. I zaposlenost će vjerojatno ojačati, poduprta gospodarskim mjerama, pa bi trebala ojačati i osobna potrošnja, kazao je dužnosnik japanske vlade.

Nova japanska vlada nedavno je odobrila 10.300 milijardi jena (114,4 milijarde američkih dolara) vrijedan program poticaja za gospodarstvo, što je najveći poticaj potrošnji od izbijanja globalne financijske krize. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox