Kina spremna nastaviti sa snažnim gospodarskim rastom

Kina u idućih pet godina namjerava nastaviti snažan gospodarski rast, no unatoč tomu što inflacija sprječava socijalnu stabilnost u zemlji, vlasti je namjeravaju obuzdati, izjavio je u Pekingu u govoru održanom na Svekineskom narodnom kongresu, kineski premijer Wen Jiabao.

Kongres se odvija uz snažne mjere sigurnosti koje otkrivaju strah vlasti od socijalnog bunta i utjecaja arapske revolucije, a tema mu je nužnost smanjenja jaza između najbogatijih i najsiromašnijih radi osiguranja stabilnoga rasta drugoga po jačini svjetskog gospodarstva.

 

U govoru održanom na godišnjoj parlamentarnoj sjednici, Wen je izjavio kako je glavni prioritet zemlje u ovoj godini obuzdati povećanje cijena, kazao je Wen, izloživši plan za predstojećih pet godina te istaknuvši kako pokretači iznimno brzog kineskog ekonomskog razvoja i dalje ostaju čvrsti.

Potražnja je na svjetskom tržištu velika, dotok sredstava također je velik, a opća razina obrazovanja i znanstvenog napretka u zemlji postupno raste, rekao je Wen pred parlamentarnim zastupnicima, dodavši kako smatra da je potrebno još više uložiti u obrazovanje, u zdravstvenu skrb i brigu o javnoj stambenoj izgradnji, čime bi se u zemlji omogućilo smanjenje jaza između bogatih i siromašnih.

 

Izgradnja pravednijeg društva jedan je od glavnih Wenovih ciljeva, no tijekom proteklih osam godina, koliko obnaša premijersku dužnost, jaz između bogatih i siromašnih se produbio, zbog čega se premijer namjerava snažnije angažirati na njegovu smanjenju prije ponovnih izbora koji će se održati krajem 2012.

 

Wenov govor posvećen je i milijunima običnih građana, budući da čelnici kineske Komunističke partije strahuju kako bi upravo ova društvena struktura mogla postati glavnim ishodištem gnjeva, ukoliko se ne postigne dogovor i ne prihvate i njihove pritužbe na povećanje cijena, na skupi program zdravstvene zaštite, kao i pritužbe na stanove koje ne mogu priuštiti. Wen je jasno kazao da se upravo na tim problemima namjerava angažirati kineska ekonomska politika te da će se donositi odluke o širokom spektru pitanja - od pitanja prihoda poljoprivrednika do visine tečaja juana.  (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox