Končar kupuje Diokijevo zemljište u Omišlju za 80 milijuna eura

Danko Končar zainteresiran je za kupnju Diokijevog zemljišta u Omišlju na Krku procijenjenog na 80 milijuna eura, zbog čega je ponovno odgođena odluka o daljnjoj sudbini Diokija, izjavili su predstavnici sindikata nakon sastanka u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva.

Na sastanku na kojem su osim većinskog vlasnika Diokija Roberta Ježića bili svi ključni vjerovnici, kao i predstavnici Uprave, sindikata i radničkog vijeća, Ježić si je ponovno kupio vrijeme jer je Končarev predstavnik iskazao interes za kupnju zemljišta u Omišlju ukupne površine 600.000 četvornih metara, koje spada u neoperativnu imovinu Diokija a po prvim procjenama vrijedi blizu 600 milijuna kuna, izjavio je predsjednik Sindikata energetike, kemije i nemetala Hrvatske Ivan Tomac.

Dioki je danas putem Zagrebačke burze potvrdio da je "inicijalno dogovorena kupoprodaja zemljišta na Krku namijenjenog za izgradnju LNG terminala i elektrane, a koje se nalazi u vlasništvu Dioki Grupe". Najavljena Končareva investicija u LNG terminal procjenjuje se na 800 milijuna eura, a s izgradnjom potrebne infrastrukture oko 1,1 milijardu eura, dok se kod kogeneracijske elektrane spominje elektrana snage 400 megavata.

Novac od zemljišta za podmirivanja dijela potraživanja 

U slučaju prodaje zemljišta, ti bi novci poslužili za podmirivanje dijela potraživanja vjerovnika i pokretanje proizvodnje, rekao je glavni sindikalni povjerenik u Diokiju i predsjednik radničkog vijeća Josip Pavelić. On ne zna koliko Dioki ukupno duguje vjerovnicima jer svi dugovi još nisu dospjeli, no procjene su od 1,2 do 1,5 milijardi kuna, a s tih 600 milijuna kuna Dioki bi mogao stati na noge.

Sindikat poručuje većinskom vlasniku, Upravi i vjerovnicima da mogu restrukturirati tvrtku još sljedećih 100 godina pod uvjetom da radnicima svakog 15. u mjesecu isplate plaće. Inzistiramo da Dioki radnicima odmah isplati plaću za rujan, do kraja ovoga mjeseca plaću za listopad, i pod hitno pokrene proizvodnju i postigne dogovor s vjerovnicima, s Ježićem ili bez njega, ističe Ivan Tomac. (Hina/HT)

 

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox