Kraš povećao prihode za 7,4%, dobit neznatno porasla

Kraš grupa u prvom je tromjesečju ove godine uvećala ukupne prihode za 7,4 posto, dok je neto dobit tek blago porasla.

Na razini grupe ta konditorska kompanija ostvarila je ukupne prihode u prva tri mjeseca od 219,15 milijuna kuna, što je povećanje od 7,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Pritom su prihodi od prodaje dosegnuli 208,24 milijuna kuna, što je povećanje od 4,6 posto.

Istodobno, ukupni rashodi uvećani su za 7,3 posto, na 215,74 milijuna kuna, pokazuje danas objavljeno financijsko izvješće te tvrtke.

Na povećanje ukupnih prihoda i ukupnih rashoda utjecaj je imalo stjecanje Karoline iz Osijeka koncem ožujka 2011. godine, a prvi konsolidirani financijski izvještaji izrađeni su na dan 30. lipnja 2011. godine. Zbog toga podaci iz tromjesečnog financijskog izvještaja za poslovnu 2012. godinu nisu usporedivi s podacima za isto razdoblje prošle godine, navodi se u izvješću Kraša.

Na domaćem tržištu ostvareni su prihodi od prodaje od 113,4 milijuna kuna, a u inozemstvu od 94,9 milijuna kuna.

Npovoljan utjecaj uvoza

Na obujam prodaje na domaćem tržištu kontinuirano nepovoljan utjecaj ima visoka razina uvoza konditorskih proizvoda, te smanjena kupovna moći uvjetovana krizom. U promatranom razdoblju povećan je izvoz na tržišta - Saudijske Arabije, Australije i Njemačke. Na kretanje rashoda negativno se odrazilo povećanje cijena glavnih sirovina: šećera, mlijeka u prahu, škrobnog sirupa, biljnih masti i koštuničavog voća, kao i povećani izdaci za kamate, te negativne tečajne razlike, navodi se dalje u izvješću.

Kraševa dobit prije oporezivanja iznosila je 3,4 milijuna kuna, odnosno 280.000 kuna više nego u istom razdoblju 2011. godine. Neto dobit je bila 1,77 milijuna kuna, odnosno 143,73 tisuće više.

Neto dobit pripisana imateljima kapitala matice bila je 1,6 milijuna kuna. (Hina/jh)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox