Linić: Pokušat ćemo s MMF-om modificirati fiskalno pravilo

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Vlada je počela razgovore s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o modifikaciji fiskalnog pravila koje Hrvatska zbog petogodišnje recesije vrlo teško može ispuniti, izjavio je ministar financija Slavko Linić nakon današnjeg sastanaka sa zamjenicom generalne direktorice MMF-a Nemat Shafik u Banskim dvorima. 

Počeli smo razgovore s MMF-om da zajedno s njihovim fiskalnim uredom pokušamo unaprijediti model fiskalnog pravila u Hrvatskoj, uvažavajući petogodišnju recesiju i dosta žestoke zahvate u smanjenju rashoda u prošloj godini, rekao je Linić novinarima. Hrvatska je svjesna da se pravila moraju poštivati, mi samo govorimo o neprilagođenosti našeg fiskalnog pravila uvjetima recesije i želimo da nam institucija koja poznaje fiskalna pravila širom svijeta pomogne pronaći bolji model, poručio je Linić. Fiskalno pravilo traži da se ukupni rashodi općeg proračuna, kao udjel u BDP-u, smanje za najmanje jedan postotni bod godišnje.

Kada nema gospodarskog rasta, smanjenje rashoda za jedan posto kroz neko vrijeme donosi više štete nego koristi. Očito je to u Europi drukčije i kvalitetnije riješeno, jer se mora uvažavati probleme koje izaziva restrukturiranje pojedinih tvrtki i gospodarskih grana, te u tom dijelu naći formule koje će olakšati stanje, ističe ministar financija. Na današnjem sastanku nije se razgovaralo o mogućem aranžmanu s MMF-om jer to u ovom trenutku Hrvatskoj nije potrebno. Vlada može zatraži aranžman ako bi imala problema u upravljanju javnim dugom, no kako nemamo posebnih teškoća u servisiranju dugova o aranžmanu s MMF-om još ne razmišljamo, rekao je Linić.

Nemat Shafik boravi u Hrvatskoj u sklopu posjeta zemljama za koje je zadužena u namjeri upoznavanja s predstavnicima izvršne vlasti, središnje banke, sindikata i poslodavaca. Tako tijekom današnjeg posjeta Hrvatskoj razgovara s predstavnicima vlasti, HNB-a, bankarskog sektora, sindikata i poslodavaca kako bi MMF vidio postoji li suglasnost oko modela konsolidacije Hrvatske te kako bi ocijenio Vladine programe za fiskalnu konsolidaciju, mogućnost razvoja i kontrole javnog duga. 

Linić se pritom pohvalio kako je Vlada lani, neovisno o gospodarskom padu, uspjela smanjiti proračunski deficit s više od 5 posto na 3 posto BDP-a i zadržati javne financije pod kontrolom. Na novinarsko pitanje o rješavanju problema privatizacije brodogradilišta, Linić je izrazio uvjerenje da će prije kraja svibnja biti potpisani ugovori za sva tri brodogradilišta - Brodosplit, 3. maj i Brodotrogir. Prijedlog ugovora kojim DIV želi kupiti Brodosplit napravljen je u skladu s memorandumima i ugovorima potpisanim s Europskom komisijom još 2009. godine pa ne očekujemo negativan odgovor Europske komisije, očekujemo da ćemo nakon uspješne privatizacije Uljanika tijekom veljače doći do prijedloga ugovora s 3. majem, a također se intenziviraju pregovori oko Brodotrogira, kazao je ministar financija. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox